Skrajneži bi z uničenjem jezu povzročili pravo katastrofo, saj bi lahko Mosul dosegel do 20 metrov visok val. Foto: EPA
Skrajneži bi z uničenjem jezu povzročili pravo katastrofo, saj bi lahko Mosul dosegel do 20 metrov visok val. Foto: EPA
Ameriška letala
Ameriška letala so ključna podpora ofenzivi kurdskih sil. Foto: EPA
Kurdske sile prevzele nadzor nad jezom

Kurdski borci so ob pomoči ameriških zračnih sil prevzeli ključen jez hidroelektrarne na reki Tigris pri Mosulu na severu Iraka, ki je bil pod nadzorom Islamske države.

Pomemben napredek je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdilo več predstavnikov kurdskih oblasti na območju. Jez na Tigrisu je nujen za proizvodnjo elektrike za večji del tamkajšnje regije in ključnega pomena za namakanje obsežnih kmetijskih območij v provinci Ninive. Njegovo ponovno zavzetje je eden najpomembnejših dosežkov v boju proti Islamski državi (IS), ki je osvojila obsežne dele severa Iraka.

Ob podpori ameriških zračnih napadov kurdske pešmerge poskušajo borcem IS-ja iz rok prevzeti tudi druge dele ozemlja, ki so jih izgubili od začetka avgusta.

Evropsko orožje za Kurde
Evropska unija je ta teden posameznim članicam prepustila odločitev o oboroževanju kurdskih sil v boju proti borcem sunitske skupine. Nekatere države so že začele dobavljati orožje ali pa ga še bodo, druge pa se bodo omejile na humanitarno pomoč beguncem, ki so se pred nasiljem IS-ja zatekli v iraški Kurdistan.

Nove obtožbe zoper IS o zločinih
Sunitski borci naj bi v zadnjih dveh tednih v pokolih na vzhodu Sirije in severu Iraka ubili več sto ljudi. Po petkovem pokolu okoli sto jezidskih moških pri Sindžarju na severu Iraka, ker se niso hoteli spreobrniti v islam, prihajajo iz Sirije poročila o novih zločinih pripadnikov Islamske države.

Po navedbah proopozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice so borci IS-ja v zadnjih dveh tednih v vzhodni sirski pokrajini Deir Ezor izvedli več pobojev. Ubitih naj bi bilo 700 pripadnikov plemena Šejtat, nekatere med njimi so obglavili. Pleme se je na začetku meseca skušalo upreti skrajnežem, a so ti poslali okrepitve in se maščevali.

Od začetka svoje ofenzive v juniju, ko so zavzeli precejšen del severa Iraka, pripadniki IS-ja preganjajo verske in etnične manjšine, ki jih postavljajo pred izbiro, da se spreobrnejo v islam ali pa jim grozi usmrtitev.

IS na udaru tudi v Siriji
IS pa ni na udaru le na severu Iraka, temveč tudi v Siriji, kjer njegove položaje napadajo sirske zračne sile. Vladne sile so izvedle 13 napadov na mesto Raka in 11 na mesto Tabka v provinci Raka, pri čemer je bilo ubitih najmanj 31 džihadistov, več deset je bilo ranjenih, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Po navedbah njegovega vodje Ramija Abdela Rahmana je šlo za "najintenzivnejše" napade sil predsednika Bašarja Al Asada proti Islamski državi do zdaj. "Režim v Damasku želi pokazati Američanom, da so tako kot oni zmožni napasti Islamsko državo," meni Rahman.

Vlada v Damasku je napade na Islamsko državo okrepila junija, ko je ta na območjih, ki jih nadzoruje v Siriji in na severu Iraka, razglasila kalifat. V sirski vojni se Al Asadov režim že tri leta bojuje proti upornikom, ki so obenem v konfliktu s sunitskimi borci iz IS-ja.

Islamska država ima od februarja v rokah Rako, od koder je pregnala druge uporniške skupine v boju z Al Asadovimi silami. Režim napade izvaja tudi na položaje IS-ja v vzhodni provinci Deir Ezor ter v mestih Ahtarin in Dabek v provinci Alep, ki ju je IS iz rok upornikov iztrgal pretekli teden.

Kurdske sile prevzele nadzor nad jezom