ZN izraža zaskrbljenost zaradi poročil o pregnanih civilistih, predvsem Kurdih, v Kirkuku. Številne hiše in podjetja naj bi bila izropana. Foto: Reuters
ZN izraža zaskrbljenost zaradi poročil o pregnanih civilistih, predvsem Kurdih, v Kirkuku. Številne hiše in podjetja naj bi bila izropana. Foto: Reuters
Havidža
V Havidžo se vračajo meščani, ki so iz nje zbežali med ofenzivo IS-ja. Foto: Reuters
Naftna polja v Kirkuku
Proizvodnja v z nafto bogati okolici Kirkuka je v zadnjih dneh upadla. Foto: Reuters

Okoli 18.000 družin je zatočišče poiskalo v Erbilu in Sulajmaniji, je novinarjem povedal guverner Erbila Navzad Hadi. Eden izmed njegovih pomočnikov je dejal, da je celotno število beguncev okoli 100.000. Kirkuk, ki ima več kot milijon prebivalcev, je bil pod nadzorom Kurdov zadnja tri leta. Kurdi so oblast v njem prevzeli leta 2014, potem ko so se iz njega iraške sile med ofenzivo samooklicane Islamske države umaknile.

Združeni narodi so medtem izrazili zaskrbljenost zaradi poročil o prisilno razseljenih civilistih, predvsem Kurdih, katerih hiše in podjetja naj bi bila izropana in uničena. "Združeni narodi pozivajo iraško vlado, naj sprejme vse potrebne ukrepe, da ustavi kakršne koli kršitve in da zagotovi, da so vsi civilisti zaščiteni, in da je, kdor izvaja nasilje, ustrahuje in prisilno razseljuje civiliste, pripeljan pred roko pravice," je sporočila misija ZN-a v Iraku.

O večini kršitev poročajo iz Tuz Kurmata, mesta, ki ga naseljujejo predvsem Kurdi in šiitski Turkmeni, in Kirkuka, multietničnega mesta, bogatega z nafto. Oba kraja si lastita avtonomna kurdska iraška pokrajina in osrednja vlada v Bagdadu.

Prebivalci Kirkuka so v sredo sporočili, da so bili napadeni prostori turkmenskih strank, ki so podprle kurdski referendum o neodvisnosti, poroča Reuters. ZN je ob tem sporočil, da je sprejel poročila o 150 požganih in 11 razstreljenih hišah v Tuz Kurmatu.

Nalog za priprtje visokega kurdskega politika
Iraško sodišče je izdalo nalog za prijetje podpredsednika regionalne kurdistanske vlade Kosrata Rasula Alija zaradi njegovih izjav, da so iraške sile, ki so prevzele nadzor nad Kirkukom, okupacijske sile. Ni sicer možnosti, da bi iraške sile prijele Alija, saj v iraškem Kurdistanu niso navzoče. Kljub temu pa nalog za prijetje dodatno povečuje napetosti v že tako razgretem ozračju med iraško vlado v Bagdadu in kurdskimi voditelji.

Reuters je danes navajal poročanje televizijske postaje Rudav s sedežem v Erbilu, da se kurdske sile še niso umaknile z naftnega polja Kurmala, ki leži severozahodno od Kirkuka.

Bagdad naftnim družbam: Ne poslujte z iraškimi Kurdi
Medtem je iraško ministrstvo za nafto posvarilo naftne družbe, naj ne podpisujejo pogodb z iraškim Kurdistanom. V sredo je ruski Rosneft podpisal dogovor o uveljavitvi dogovorov glede proizvodnje v petih proizvodnih obratih v iraškem Kurdistanu. Predstavnik ministrstva za nafto je dejal, da se je črpanje nafte v Kirkuku v zadnjih dneh zmanjšalo, ker so Kurdi ob odhodu z naftnih polj Bai Hasan in Avana odpeljali potrebno opremo. Ob tem je navedel, da bo Irak do nedelje znova okrepil količino načrpane nafte na raven iz prejšnjega tedna.

Kot poroča Reuters, pa se v Havidžo blizu Kirkuka v teh dneh množično vračajo Iračani, ki so od tam zbežali po ofenzivi Islamske države. Iraške sile so iz mesta, enega zadnjih zatočišč IS-ja, pregnale pred dvema tednoma.

Po besedah iraškega predsednika Fuada Masuma je posredovanje iraških vojakov v Kirkuku posledica septembrskega referenduma, na katerem so Kurdi z veliko večino glasovali za neodvisnost Kurdistana. Irak je referendum označil za nezakonitega. Iraške sile so v sredo sporočile, da so v ponedeljek in torek izvedle operacije, s katerimi so znova prevzeli nadzor nad območji, ki so bila od leta 2014 pod nadzorom Kurdov.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate slavje pripadnikov iraške vojske ob prevzemu nadzora nad Kirkukom.