Sarkozyjeva priljubljenost je v času namigovanj o nepravilnem delovanju njegovih ministrov in državnih sekretarjev najnižja, ustavila se je pri 26 odstotkih. Foto: EPA
Sarkozyjeva priljubljenost je v času namigovanj o nepravilnem delovanju njegovih ministrov in državnih sekretarjev najnižja, ustavila se je pri 26 odstotkih. Foto: EPA
Sarkozy sredi političnega škandala

Nekdanja računovodkinja najbogatejše Francozinje Liliane Bettencourt trdi, da naj bi zdajšnji francoski minister za delo Eric Woerth spomladi leta 2007, ko je bil pristojen za finance v Sarkozyjevi Uniji za ljudsko gibanje (UMP), za financiranje predsedniške kampanje od upravitelja Bettencourtinega premoženja Patricea de Maistrea nezakonito dobil 150.000 evrov.

V Franciji lahko posamezna politična stranka na leto od posameznika prejme 7.500 evrov donacij, od tega le 150 evrov v gotovini, posamični kandidat na volitvah pa 4.600 evrov.

Woerth vedel za utajo davkov?
Claire T., ki je za dedinjo kozmetičnega velikana L'Oreal delala 12 let, do novembra 2008, je še razkrila, da je Sarkozy še kot župan bogatega pariškega predmestja Neuilly med letoma 1983 in 2002 "prejemal kuverte od Bettenocurtove", ki je zdaj osumljena utaje davkov.

V utajo davkov naj bi bil vpleten tudi Woerth, ki naj bi vedel, da je nameravala Bettencourtova utajiti davke, saj je njegova žena od leta 2007 upravlja z delom premoženja te najbogatejše Francozinje.

Sarkozy zavrača obtožbe
Sarkozy obtožbe na svoj in Woerthov račun, ki jih je izrekla računovodkinja, označil za "obrekovanje, ki ima en sam cilj - očrniti". "Kako zelo si želim, da bi se država ukvarjala z velikimi težavami, kot so zdravstvo, organizacija zdravstva, pokojnine, kako bomo ustvarili rast, ne pa da se navduši nad prvo strahoto, obrekovanjem," je na okrogli mizi, ki je potekala blizu Pariza, o zdravstvu dejal francoski predsednik.

"Žrtvoval" dva državna sekretarja
Zaradi naraščajočega škandala je Sarkozy pod vedno večjim pritiskom, da spremembe v vladnem kabinetu, ki jih je načrtoval za oktober, objavi še preden se bo 14. julija odpravil na poletne počitnice. Sarkozy je v nedeljo že "žrtvoval" dva državna sekretarja. Christian Blanc, ki si je privoščil za 12.000 evrov kubanskih cigar, in sekretar Alain Joyandet, ki je javnost razjezil z dragim najemom zasebnega letala in pridobitvijo nezakonitega gradbenega dovoljenja, sta bila v odstop primorana zaradi neupravičenega trošenja javnih sredstev.

Odstop Woertha, ključnega ministra za nepriljubljeno pokojninsko reformo, je Sarkozy do zdaj odločno zavračal.

Sarkozy sredi političnega škandala