Britanske oblasti so zaplet označile za 'nenavaden'. 'Kdo bi si mislil, da bi lahko ugrabljena ladja normalno preplula Rokavski preliv, ki velja za ene najbolj prometnih in nadzorovanih voda na svetu?' so dejali. Foto: EPA
Britanske oblasti so zaplet označile za 'nenavaden'. 'Kdo bi si mislil, da bi lahko ugrabljena ladja normalno preplula Rokavski preliv, ki velja za ene najbolj prometnih in nadzorovanih voda na svetu?' so dejali. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev
Po naročilu Medvedjeva so vse ruske ladje, ki so v Atlantskem oceanu, začele iskati Arctic Sea. Foto: EPA

Ladja Arctic Sea je prevažala 6.500-tonski tovor, predvsem les in lesne izdelke. Bila je na poti iz Finske v Alžirijo, zadnjič pa se je po radijski zvezi oglasila 28. julija, ko je prečkala Rokavski preliv med Veliko Britanijo in Francijo, ki velja za eno najprometnejših pomorskih poti na svetu. Od takrat o ladji, ki je sicer plula pod malteško zastavo, njen lastnik je Latvijec, na njej pa je bilo 15 ruskih mornarjev, ni glasu.

Ladja bi morala v alžirsko pristanišče Bejaia pripluti četrtega avgusta, ker pa se to ni zgodilo, je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev ukazal iskalno akcijo. Vse ruske vojaške ladje, ki so trenutno v Atlantskem oceanu, tako iščejo izgubljeno plovilo, za zdaj brez uspeha.

So razbojniki na ladji ostali?
Švedske oblasti so sporočile, da je bila ladja Arctic Sea 24. julija v bližini švedske obale udeležena v poskus ugrabitve, saj naj bi oboroženi morski razbojniki, ki so se pretvarjali za policiste, posadko za 12 ur zvezali in ladjo preiskali, a naj bi po podatkih njihove policije odšli praznih rok. Očitno temu ni bilo tako in je v resnici ladja z mornarji kot talci plula še nekaj dni.

Skozi Rokavski preliv sicer vsak dan pluje okoli 400 ladij, vsaka izmed njih pa se mora javiti britanski ali francoski obalni straži.

Pirati so velika nevarnost za ladje, ki plujejo ob somalijski obali, v evropskih vodah pa do zdaj niso bili znani. "Napadi na ladje v evropskih vodah so izjemno redki, lahko bi celo rekli, da se ne dogajajo," je dejal Jeremy Harrison iz britanske zbornice za ladjevje.

Kje se nahaja ladja, so tako le ugibanja. Ena izmed možnosti je tudi, da so ji ugrabitelji spremenili identiteto ali pa jo odpeljali na skrivno lokacijo. Če so te domneve pravilne, se bodo razbojniki verjetno v kratkem oglasili z zahtevo po odkupnini.