Lagardova ob prihodu na zaslišanje v Parizu, ki je v petek trajalo kar 12 ur. Foto: EPA
Lagardova ob prihodu na zaslišanje v Parizu, ki je v petek trajalo kar 12 ur. Foto: EPA
Dominique Strauss-Kahn in Christine Lagarde
Lagardova je na čelu Mednarodnega denarnega sklada zamenjala Dominiquea Strauss-Kahna, ki je moral leta 2011 odstopiti zaradi obtožb spolnega napada na sobarico. Foto: EPA

Po dveh dneh zaslišanj je sodišče v Parizu odločilo, da proti Lagardovi ne bodo vložili obtožnice, ampak bo v procesu nastopila kot priča. "To, da bom nastopila kot priča, me ne preseneča, saj sem vedno delovala v korist države in v skladu z zakonom," je Lagardova, ki je ves čas zavračala očitke in trdila, da je bila arbitraža najboljša rešitev, povedala po drugem dnevu zaslišanja, ki je trajalo kar 12 ur.

Odločitev Lagardove poslovnežu prinesla več denarja
Lagardovo so tožilci zasliševali zaradi domnevne prekoračitve pooblastil leta 2008, ko je bila še francoska finančna ministrica, ko je odredila zavezujočo arbitražo v primeru med državo in poslovnežem Bernardom Tapiejem. Tapie je namreč tožil državo, ker naj bi banka Credit Lyonnais, ki je bila takrat v državni lasti, leta 1993 slabo izpeljala prodajo njegove družbe Adidas. Trdil je, da mu mora po propadu banke Credit Lyonnais država izplačati odškodnino, saj naj bi banka v času predaje zavestno podcenila vrednost Adidasa.

Primer se je vlekel več let, dokler ni Lagardova kmalu po tistem, ko je prevzela vodenje finančnega ministrstva, odredila zavezujočo arbitražo. Tapie je tako dobil 285 milijonov evrov, z obrestmi kar 400 milijonov evrov odškodnine, kar je veliko več, kot bi dobil na sodišču.

Ker je Tapie na volitvah podprl nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, so se v javnosti pojavila ugibanja, ali je bil prav zaradi tega deležen morebitnega naklonjenega ravnanja Lagardove, ki se pod drobnogledom ni znašla zato, ker bi sama profitirala od rešitve spora, ampak ker naj bi napačno porabila javni denar.

Morebitna obtožnica bi okrnila ugled Lagardove in sklada
Lagardova bo zdaj v procesu nastopila kot priča, kar pa ne izključuje tega, da bi lahko v nadaljevanju procesa proti njej še vedno vložili obtožnico. Morebitna obtožnica proti generalni direktorici Mednarodnega denarnega sklada bi bila izjemno neprijetna tako za njo, saj bi se znašla pod pritiski, da mora odstopiti, kot tudi za institucijo, ki se je v središču pozornosti znašla že pred dvema letoma, ko je moral zaradi obtožb o spolnem napadu na sobarico odstopiti takratni direktor Dominique Strauss-Kahn.

Kot je poročal BBC, so si zaradi odločitve sodišča oddahnili tako na skladu kot v Franciji, kjer so se bali, da bi morebitna obtožnica Lagardovi, ki velja za eno najbolj vplivnih žensk na svetu, okrnila ugled države.