Po svetu vsako leto potekajo protesti za ukinitev smrtne kazni. Foto: EPA
Po svetu vsako leto potekajo protesti za ukinitev smrtne kazni. Foto: EPA

Nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je ob predstavitvi poročila o smrtni kazni sporočila, da gre večje število smrtnih kazni pripisati predvsem usmrtitvam v Iranu, kjer so jih izvedli 369, in v Iraku, kjer so usmrtili 169 ljudi.

Za Iran sicer sumijo, da je število usmrtitev precej večje od uradnih podatkov. Pri AI-ju menijo, da je pravo število bližje 700 kot pa uradnemu 369, pri čemer se zanašajo na precej zanesljive podatke.

Na drugi strani zeva prazna luknja pri podatkih za Kitajsko, saj je število usmrtitev za tamkajšnje oblasti državna skrivnost, vendar pri organizaciji domnevajo, da izvedejo največ smrtnih kazni na svetu.

Brez upoštevanja Kitajske so Irak, Iran in Savdska Arabija odgovorni za 80 odstotkov usmrtitev na svetu.

Podobno skrivnostni so v Severni Koreji, kjer ne izdajo uradnih podatkov, a lani naj bi bilo tam 70 usmrtitev.

ZDA edine v obeh Amerikah
AI je kritiziral ZDA, ki ostajajo edina država obeh Amerik, ki še izvaja smrtne kazni. Najbolj kritični so do vztrajanja ameriških oblasti, da ljudje z duševnimi motnjami ne smejo biti izključeni iz izvrševanja smrtne kazni. Tako so lani na Floridi oblasti usmrtile Johna Fergusona, čeprav so mu diagnosticirali shizofrenijo.

V organizaciji so pozdravili, da je Maryland postala že 18. ameriška država, ki je odpravila smrtno kazen. Izmed vseh smrtnih kazni v ZDA jih 41 odstotkov izvedejo v Teksasu.

Metode izvršitve smrtne kazni so sicer obešenje, obglavljenje, ustrelitev in usmrtitev s smrtonosno injekcijo ali električnim tokom. V Savdski Arabiji pa so pet Jemencev usmrtili tako, da so jih najprej obglavili, nato pa njihova trupla še obesili z droga, napetega med dvema gradbenima žerjavoma.