Glenn Ford - po 26 letih končno na svobodi. Foto: Youtube
Glenn Ford - po 26 letih končno na svobodi. Foto: Youtube
Fordova odvetnika sta s pomočjo novih dokazov vložila še eno pritožbo, ki je bila tokrat le uspešna. Foto: Youtube

Ford, ki je od vseh louisianskih zapornikov najdlje čakal na izvršitev smrtne kazni, je izgubil skoraj tri desetletja življenja. Danes je star 64 let in z enim samim stavkom povzame, koliko je izgubil: "Ko sem odšel, so bili moji sinovi otroci. Zdaj so odrasli moški z otroki."

Na vprašanje CNN-a, ki ga je intervjuval takoj po izpustitvi, če goji kaj zamer, odgovori: "Gojim, ker sem bil skoraj 30 let zaprt zaradi nečesa, česar nisem storil. Zamera je, ne zagrenjenost."

In kaj je izgubil? "30 let svojega življenja, če že ne kar vsega. Ne morem nazaj in početi stvari, ki bi jih moral početi, ko sem bil star 35, 38, 40 let." Ford še pravi, da mu misli trenutno begajo na vse strani, da pa se počuti dobro, da je končno na prostosti.

Ford je bil zaprt zaradi umora Isadora Rozemana, draguljarja in urarja iz Shreveporta, za katerega je Ford opravljal občasna dela na dvorišču. Forda, ki je vedno zanikal umor, je obsodila porota, v celoti sestavljena iz belcev. 26 let je Ford vztrajal, da je nedolžen in v tem času vložil vrsto pritožb.

Prikrivanje dokazov
Okrožna sodnica Ramona Emanuel je v ponedeljek naposled le razveljavila obsodbo na podlagi novih podatkov, ki podpirajo njegovo trditev, da ni bil vpleten v Rozemanovo smrt. "V veliko zadovoljstvo nam je, da je Glenn Ford končno oproščen, še posebej hvaležni pa smo, da sta tožilstvo in sodišče tako odločno ukrepali pri osvoboditvi gospoda Forda," sta v izjavi za javnost sporočila Fordova odvetnika Gary Clements in Aaron Novod.

Odvetnika, ki delata za Forda brezplačno, sta dejala, da je bilo sojenje "izredno kompromitirano zaradi neizkušenega odvetnika in neustavnega prikrivanja dokazov, vključno informacij od ovaduha". Prikrili naj bi tudi policijsko poročilo s kraja zločina in dokaze, vključno z morilskim orožjem.

Po zakonu zvezne države Louisiana je Ford zdaj upravičen do odškodnine za po krivem odslužena leta. Zakon nalaga 25.000 dolarjev odškodnine za vsako leto zapora.

Živ dokaz o napakah v pravosodnem sistemu ZDA
"Po 30 letih bo na smrt obsojeni zapornik z najdaljšim stažem v Louisiani le svoboden," so tik pred Fordovo izpustitvijo sporočili iz ameriške podružnice organizacije Amnesty International.

"Glenn Ford je živ dokaz, kako zelo zgrešen in poln napak je v resnici naš pravosodni sistem. Ganjeni smo, da bo g. Ford, Afroameričan, ki ga je obsodila belopolta porota, lahko živ zapustil svojo celico smrti."
Na izvršitev smrtne kazni v ZDA trenutno še vedno čaka 3.095 zapornikov - največ v Kaliforniji, sledita Florida in Teksas.