Ruski zunanji minister Lavrov nasprotuje podaljšanju triurnih prekinitev ognja, saj naj bi jih izkoriščali, kot je dejal, teroristi. Foto: Reuters
Ruski zunanji minister Lavrov nasprotuje podaljšanju triurnih prekinitev ognja, saj naj bi jih izkoriščali, kot je dejal, teroristi. Foto: Reuters
Frank-Walter Steinmeier
Nemški zunanji minister Steinmeier poziva k podaljšanju prekinitve ognja v Alepu. Foto: Reuters

"Trenutno je glavno, da se ne predamo čustvom, da ne zdrsnemo v kakšna skrajna dejanja, ampak da poskušamo stabilizirati položaj z zadržanostjo in zbranostjo," je dejal Lavrov po današnjem srečanju z nemškim zunanjim ministrom Frank-Walterjem Steinmeierjem v Jekaterinburgu.

Moskva bo sprejela "obsežne ukrepe, da zagotovi, da so vsakršni poskusi vdorov na naše ozemlje že v kali zatrti", je še dejal Lavrov. Steinmeier je medtem izrazil zaskrbljenost zaradi najnovejše zaostritve odnosov med Rusijo in Ukrajino. Spomnimo, nove napetosti med državama so se pojavile po tem, ko je Moskva obtožila Kijev poskusa napadov na Krimu. Kijev obtožbe zanika in Moskvo obtožuje kopičenja sil na meji med Ukrajino in Krimom, ki si ga je Rusija pripojila leta 2014. Nemški zunanji minister je še dejal, da sta z Lavrovom govorila o možnosti ponovnega zagona štiristranskih pogajanj, v katerih poleg Rusije in Ukrajine sodelujeta še Nemčija in Francija.

Rusija je sporočila, da je začela načrtovane vojaške vaje na vzhodu Sredozemskega morja z namenom preverjanja pripravljenosti mornarice na delovanje v kriznih situacijah zaradi terorizma.

Bo Rusija podaljšala triurne prekinitve ognja v Alepu?
Ministra sta med drugim govorila tudi o razmerah v Siriji. Steinmeier je Lavrova pozval k podaljšanju triurne prekinitve napadov ruskih sil v Alepu na severu Sirije, da bi omogočili lažjo humanitarno oskrbo tamkajšnjega prebivalstva. "Humanitarne razmere v Alepu so katastrofalne. To se ne more in ne sme nadaljevati," je povedal Steinmeier glede triurne prekinitve ognja, ki jo je pretekli teden po lastnih navedbah začela izvajati Rusija kot ključna partnerica vlade sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki ji pomaga z zračnimi napadi. "Tri ure na dan niso dovolj," je poudaril.

Ruski minister se je sicer strinjal, da tri ure prekinitve ognja v obleganem Alepu dnevno "niso dovolj", a če bi "želeli to podaljšati, bi bilo treba rešiti določena vprašanja v boju proti teroristom", je novinarjem po srečanju povedal Lavrov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Lavrov: Teroristi izkoriščajo prekinitve ognja
"Rezultat prekinitve ognja je rahlo izboljšanje humanitarnega položaja," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal Lavrov. "A hkrati so se teroristi oskrbeli z novimi 7.000 ljudmi, da večjih količin orožja in streliva sploh ne omenjam," je dodal.

Odnosi med Rusijo in Nemčijo so zaradi vpliva Rusije na dogajanje v Siriji in Ukrajini v zadnjem času napeti. "Rusko-nemški odnosi so trenutno v težkem obdobju," je pred srečanjem na predavanju študentom povedal Lavrov, ki je nato dodal, da je "prepričan, da se bo odnos prej ali slej spet stabiliziral".