Upornikom je uspel preboj blokade vzhodnega dela Alepa, kar vladne sile zanikajo. Foto: Reuters
Upornikom je uspel preboj blokade vzhodnega dela Alepa, kar vladne sile zanikajo. Foto: Reuters
Alep
Po preboju blokade potekajo v Alepu srditi spopadi med uporniškimi in vladnimi silami. Foto: Reuters

Sirski observatorij za človekove pravice, organizacija s sedežem v Londonu, ki se pri spremljanju dogajanja na terenu v Siriji opira na mrežo aktivistov v državi, sporoča, da spopadi potekajo na jugozahodnem obrobju mesta blizu okrožja Ramuseh, kjer so uporniki v soboto vdrli v pomemben vojaški kompleks režimskih sil, povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Vojaška letala, verjetno vladna in ruska, na tem območju izvajajo intenzivno obstreljevanje, je še sporočil observatorij, ki sicer ne navaja podatkov o morebitnih žrtvah. Po navedbah sirske tiskovne agencije Sana, ki se sklicuje na neimenovan vojaški vir, so vladna vojaška letala zgodaj davi izvedla niz letalskih napadov na jugozahodni del Alepa ter ubila več "teroristov".

Prebita mesec dni dolga blokada
Uporniki, med njimi večinoma džihadisti iz skupin Arar Al Šam in Fatah Al Šam, ki je bila pred spremembo imena kot Fronta Al Nusra povezana z Al Kaido, so v soboto predrli vladne linije na jugu Alepa in se povezali z borci znotraj vzhodnega, uporniškega dela mesta, ki je zaradi obleganja povsem blokiran.

Uporniki so sporočili, da so prebili štiritedensko blokado, ki jo je nad vzhodnimi uporniškimi četrtmi mesta, kjer naj bi živelo okoli 250.000 ljudi, izvajal režim predsednika Bašarja Al Asada. Ta je preboj blokade sicer zanikal. Kljub preboju pa upornikom še ni uspelo zagotoviti varnega prehoda za civiliste. Alep, nekdaj gospodarsko cvetoča metropola, je sicer že od leta 2012 razdeljen na vzhodni del pod nadzorom upornikov in zahodni pod nadzorom vladnih sil.

Po navedbah Sirskega observatorija je preboj upornikom omogočil začetek obleganja režimskega, zahodnega sektorja mesta, kjer naj bi še vedno živelo okoli 1,2 milijona ljudi.

Napadi na bolnišnici
Medtem iz sosednje pokrajine Idlib poročajo o zračnih napadih na bolnišnico v mestu Meles, v katerem je umrlo najmanj 10 ljudi, med njimi trije otroci in štiri ženske. Meles je od mesta Idliba oddaljen okoli 15 kilometrov. Al Džazira poroča, da je bolnišnica utrpela štiri zaporedne napade.

Sirski observatorij, ki je prav tako poročal o omenjenih napadih, je sporočil, da ni jasno, ali so napade izvedla ruska ali sirska vladna letala. Bolnišnica je po poročanju Al Džazire povsem uničena, po izjavah zdravnikov, ki so v njej delovali, pa je služila okoli 70.000 ljudem na območju.

Napadena je bila tudi bolnišnica v Sarminu, prav tako v pokrajini Idlib, še poroča Al Džazira. Humanitarne organizacije so sicer že večkrat pozvale h koncu napadov na zdravstvene ustanove v Siriji.