Izraelski zunanji minister Liberman je na prvem obisku v tujini, odkar je prisegla desničarska vlada Netanjahuja 31. marca. Foto: EPA
Izraelski zunanji minister Liberman je na prvem obisku v tujini, odkar je prisegla desničarska vlada Netanjahuja 31. marca. Foto: EPA
Hillary Clinton in Šimon Peres
Izraelski predsednik je pred kratkim namignil na možnost izraelskega napada na Iran. S privolitvijo in pomočjo zaveznice ZDA. Foto: Reuters

Avigdor Liberman bo med turnejo obiskal še Pariz, Berlin in Prago, kjer bo evropske sogovornike skušal prepričati, da iranski jedrski program predstavlja nevarnost celotnemu svetu ne le Izraelu. A njegovi evropski sogovorniki naj bi nanj pritisnili z drugimi vprašanji kot na primer vprašanje palestinske države.

"Za nas je pomembno, da poudarimo, kako je Iran trenutno največja težava na Bližnjem vzhodu. Iran postaja jedrski in postaja, ali je že postal, destabilizacijski faktor za ves svet," je dejal v Rimu.

EU zahteva nadaljevanje pogajanj
Sporni izraelski vodja diplomacije prihaja v Evropo, ko odnosi med EU-jem in Izraelom niso najboljši. Napetosti med Brusljem in Jeruzalemom so se okrepile, ko je evropska komisarka za zunanje odnose in sosedsko politiko posvarila, da se odnosi med EU-jem, ki ga imajo številni Izraelci za proarabskega, in Izraelom ne bodo okrepili, dokler se nova izraelska vlada pod vodstvom Benjamina Netanjahuja ne bo zavezala k mirovnim pogajanjem s Palestinci oziroma ne bo pristala na rešitev z oblikovanjem dveh držav. Izrael je EU opozoril, da bi v primeru zamrznitve odnosov Bruselj lahko izgubil svojo vlogo posrednika v bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

Frattini: Odnosi se ne smejo ustaviti
Vodja italijanske diplomacije Franco Frattini, ki je gostil Libermana, je po srečanju poudaril, da lahko EU na Bližnjem vzhodu igra pomembno vlogo pri iskanju miru. Dodal je, da se odnosi med EU-jem in Izraelom ne smejo skrhati.

Lieberman, ultranacionalist, je sprožil polemike tako doma kot v tujini. Vodja skrajno desničarske stranke Izrael Bejtenu je izraelske Arabce ujezil, ko je podvomil o njihovi lojalnosti judovski državi, sloves človeka brez dlake na jeziku pa je potrdil lani, ko je egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku sporočil, da "gre lahko v pekel", če noče obiskati Izraela. Frazi, kot sta "rešitev z oblikovanjem dveh držav" in "zemlja za mir" bi morali nehati uporabljati, meni izraelski zunajni minister, češ da preveč posplošujeta sicer zelo zapleten položaj.

V mednaordni skupnosti je sprožil kritike z izjavo, da nova izraelska vlada ni zavezana odločitvam prejšnje vlade Ehuda Olmerta, sprejetim na konferenci v Annapolisu v ZDA novembra 2007, da bo Izrael obnovil pogajanja s Palestinci o oblikovanju palestinske države, ki bi zaživela ob boku Izraela.

Peres v ZDA miri skrbi
Medtem, ko bi Liberman v Evropi dvignil precej prahu, pa je v ZDA, največjo izraelsko zaveznico, odpotoval izraelski predsednik Šimon Peres, da bi pomiril skrbi. Njegovo sporočilo ameriškemu predsedniku Baracku Obami: Izrael še vedno verjame v mir. Srečanje Obame in Netanjahuja je načrtovano za 18. maj.

T. V.