Sedež predsednika vlade v Tripolisu. Foto: Reuters
Sedež predsednika vlade v Tripolisu. Foto: Reuters

Maitig je najprej podprlo 113 poslancev, kar je bilo premalo od potrebnih 120 glasov, zato so ponovili glasovanje, na katerem je novemu premierju na svojo stran uspelo pridobiti še osem poslancev.

Nekateri poslanci so že napovedali, da ne priznavajo izida glasovanja in ga bodo izpodbijali. Podpredsednik libijskega parlamenta Saleh Al Makzuk je Maitigu naročil, da v dveh tednih oblikuje novo vlado.

Maitigov nasprotnik je bil politolog Omar Al Hasi iz drugega največjega libijskega mesta Bengazija.

Maitig bo na položaju zamenjal Abdulaha Al Tinija, ki je odstopil pred tremi tedni zaradi oboroženega napada na njegovo družino.

Al Tini je bil sicer na položaju le mesec dni po izvolitvi, ko je zamenjal Alija Zeidana. Tega so poslanci odstavili, potem ko mu je spodletelo preprečiti poskuse upornikov na vzhodu države, da na lastno roko izvažajo nafto.

Kaos po Gadafiju
Libija je v kaotičnem stanju že od padca režima Moamerja Gadafija pred tremi leti. Država je preplavljena z orožjem in znatne dele ozemlja nadzorujejo milice z različnimi interesi, na katere vlada v Tripolisu nima vpliva.

Libijska vojska je nemočna proti tem milicam, ki jih sestavljajo nekdanji uporniki, plemenske skupine ali islamski skrajneži.

Da bi nekako presekali to stanje in se izvili iz političnega zastoja, je libijski parlament februarja glasoval za predčasne volitve.