Litvinenkove poslednje besede naj bi obtoževale rusko vlado. Foto: Reuters
Litvinenkove poslednje besede naj bi obtoževale rusko vlado. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Je Litvinenko nameraval izsiljevati tudi Putina? Foto: EPA

Julija Svetlična iz FSB-ja je za ameriški tabloid Sun povedala, da ji je Litvinenko zaupal, da namerava informacije o ruskih vplivnežih bodisi prodati ali pa mu bodo ti za ohranitev skrivnosti plačali odkupnino 10.000 funtov.

Nekdanji vohun je sicer pred smrtjo za svojo zastrupitev obtožil prav ruske oblasti z Vladimirjem Putinom na čelu, temu pa se je zdaj pridružil tudi njegov oče Valter Litvinenko, ki je za ruski časopis Komersant povedal še, da si je njegov sin zaželel pogreb po islamski tradiciji.

Ruske oblasti so medtem britanskim preiskovalcem Litvinenkove zastrupitve izdale vizume, da bodo lahko preiskavo nadaljevali tudi v Rusiji. Tja naj bi odpotovalo devet britanskih protiterorističnih preiskovalcev.

Prijatelj: gre za mednarodni terorizem
Oglasil se je tudi Litvinenkov v ZDA živeči prijatelj Yuri Shvets, ki je dejal, da je policiji že zaupal ime osumljenca, ki naj bi zrežiral umor nekdanjega agenta KGB-ja. Shvets, ki medijem sicer ni želel zaupati podrobnosti, meni, da gre za dejanje mednarodnega terorizma, poznal pa naj bi tudi vzrok za umor svojega prijatelja.

Shvets, prav tako nekdanji agent KGB-ja, naj bi z umorjenim vohunom prijateljeval od leta 2002, z njim pa da je zadnjič govoril 23. novembra, na dan Litvinenkove smrti. Shvets je sporočil še, da so ga pretekli teden že zaslišali policisti Scotland Yarda in agent FBI-ja, kar je angleška policija tudi potrdila.