39-letna Broadwellova je poročena in ima dva sinova. Foto: www.amazon.com
39-letna Broadwellova je poročena in ima dva sinova. Foto: www.amazon.com
David Petraeus
Petraeus bi lahko zaradi zunajzakonskega razmerja postal tarča izsiljevanja, pojasnujejo analitiki. Foto: EPA

Petraeus je s položaja direktorja ameriške obveščevalne agencije Cia odstopil v četrtek, v petek pa je njegov odstop sprejel tudi predsednik Barack Obama, ki je bil sicer z njegovo namero seznanjen že v sredo, dan po zmagi na predsedniških volitvah.

60-letni upokojeni general je bil spoštovan med republikanci in demokrati, pohvale pa si je zaslužil za vodenje ameriških vojakov v Iraku in zavezniških sil v Afganistanu.

Petraeusa se je omenjalo kot mogočega prihodnjega obrambnega sekretarja ali celo kot mogočega predsedniškega kandidata republikancev na volitvah leta 2016.

Do razkritja zunajzakonskega razmerja je prišlo, ko je ameriški zvezni preiskovalni urad FBI preiskoval domnevni vdor v spletno pošto Petraeusa. A ob prebiranju njegove pošte je FBI ugotovil, da ni šlo za vdor.

Bojišče ju je zbližalo
Petraeus je imel razmerje z Broadwellovo od julija 2010 do julija leta 2011, ko je bila rezervna častnica skupaj z njim med služenjem v Afganistanu in ob tem zbirala gradivo za generalovo biografijo, ki so jo izdali letos.

Broadwellova je tako kot Petraues diplomirala na vojaški akademiji West Point, zdaj pa je zaposlena na univerzi Harvard.

Petraeus je že 37 let poročen s Holly Knowlton, s katero imata dva otroka, hčer in sina. Po odstopu je dejal, da je pokazal izredno slabo presojo, ker se je zapletel v zunajzakonsko razmerje.

Črn madež za Cio
Nekateri poznavalci sicer menijo, da vzrok za odstop ni skok čez plot, ampak je pravi razlog septembrski teroristični napad na ameriški konzulat v Bengaziju na vzhodu Libije, ko je bil ubit ameriški veleposlanik.

Za incident se bo moral pred senatnim odborom zdaj zagovarjati vršilec direktorja Cie Michael Morell, ki bo moral tudi pojasniti, kako se je agencija odzvala na napad.