Svet

Poudarki

  • Obama: Za to dejanje ni nobenega opravičila
  • Zaradi spornega filma protesti tudi v Egiptu
  • Afganistan onemogočil dostop do YouTuba
Christopher Stevens
Clintonova je Christopherja Stevensa opisala kot enega najboljših ameriških veleposlanikov. Foto: EPA
Bengazi
Napad se je zgodil v mestu Bengazi na vzhodu države. Foto: Reuters
Bengazi
Napadalci so po napadu ameriški konzulat popisali z grafiti. Foto: EPA
Kairo
Ameriški film naj bi žalil preroka Mohameda, zato se je množica zbrala tudi v Kairu. Foto: Reuters
VIDEO
Ubit ameriški veleposlanik

Dodaj v

V napadu na vzhodu Libije ubit ameriški veleposlanik

Libijci so se opravičili ZDA
12. september 2012 ob 07:32,
zadnji poseg: 12. september 2012 ob 20:55
Bengazi - MMC RTV SLO, Reuters

Zaradi žalitve preroka Mohameda v nekem ameriškem filmu je v Bengaziju na vzhodu Libije jezna množica napadla ameriški konzulat. Ubiti so bili ameriški veleposlanik in trije njegovi sodelavci.

Shode proti ZDA je sprožilo prikazovanje ameriškega filma, ki naj bi bil žaljiv do preroka Mohameda. Poslopje ameriškega veleposlaništva je z granatami in puškami napadla skupina oboroženih neznancev, zato je zagorelo. Libijski varnostniki so odgovorili z ognjem, a jih je bilo premalo, zato so se umaknili.

Sprva so libijske oblasti poročale o eni smrtni žrtvi, nato pa so število dvignile na štiri. Poleg veleposlanika Christopherja Stevensa so bili ubiti še trije ameriški diplomati.

Zaradi napada so ZDA že povečale varnostne ukrepe okoli svojih predstavništev v tujini. V samo Libijo bodo poslale marince iz protiteroristične enote, ki naj bi okrepili varnostne ukrepe.

Ameriški predsednik Barack Obama je obsodil napad in dejal, da ZDA zavračajo vsa prizadevanja za zaničevanje verskih prepričanj, vendar za to dejanje po njegovih besedah ni nobenega opravičila.

Ameriškemu predsedniku sta sožalje ob tragični smrti ameriškega veleposlanika v Libiji izrekla slovenski predsednik Danilo Türk in premier Janez Janša. Slovensko zunanje ministrstvo je napad ostro obsodilo in izrazilo zgroženost.

"Nasilje ni odgovor"
Kmalu po dogodkih se je odzvala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in dogodek ostro obsodila.

"Pretreseni smo zaradi tragične izgube. Takšno hudobno obnašanje so skušali opravičiti s spornim materialom, ki je bil objavljen na spletu. Ponavljam, ZDA nasprotujejo vsaki potezi, ki bi žalila in ogrozila verska prepričanja drugih, a naj povem jasno: za takšna nasilna dejanja ni nikoli nikakršnega opravičila."

Libija se je za napad opravičila. "Opravičujemo se ZDA, ameriškemu narodu in vsemu svetu za to, kar se je zgodilo," je dejal predsednik libijskega parlamenta Mohamed Al Megarif, ki je za napad obtožil pripadnike režima strmoglavljenega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija.

Nekateri mediji poročajo, da je napad v Bengaziju izvedla oborožena skupina Ansar Al Šaria, a njeni predstavniki te domneve zavračajo.

Megarif je Libijce pozval, naj združeni preprečijo poskuse škodovanja varnosti v državi.

Napovednik dovolj za srd muslimanov
Film, ki naj bi zanetil proteste, naj bi posnel 52-letni Američan iz Kalifornije Sam Bacile, v arabski svet pa ga je razširil neki egiptovski Kopt. Gre za nizkoproračunski izdelek, za zdaj si je na YouTubu mogoče ogledati le napovednik zanj. Govori o dveh moških, ki imata močna protiarabska stališča.

Po družabnih medijih so se razširili tudi pozivi, da naj Libijci nestrinjanje z vsebino napovednika izrazijo tudi pred ameriškimi stavbami v Tripolisu, a protestov v prestolnici ni bilo.

Je pa shod v torek zvečer potekal tudi pred ameriškim veleposlaništvom v egiptovski prestolnici Kairo. Zbralo se je več tisoč ljudi, ki so vdrli pred veleposlaništvo in raztrgali ameriško zastavo ter jo zamenjali z arabskimi simboli.

Zaradi omenjenega filma so oblasti v Afganistanu onemogočile dostop do YouTuba, da si ga Afganistanci ne bi mogli ogledati. Prepoved dostopa bo veljala, dokler s priljubljene spletne strani za videposnetke ne umaknejo filmskega napovednika.

A. P. J., G. V.
Prijavi napako
Komentarji
PONOS
# 12.09.2012 ob 08:00
Libijcem se bo še kolcalo po Gadaffiju...
Sebastjan666
# 12.09.2012 ob 07:51
Ti napadalci so samo povzeli ameriško strategijo in mislenost pri zunanji politiki - če se z nekom ne strinjaš je logično, da je tvoj sovražnik in mu je potrebno z orožjem pokazati, kdo ima prav. Če nisi z nami si proti nam. Konec debate.
Mimogrede, v Libiji je demokracija.
PONOS
# 12.09.2012 ob 08:05
Dodatek pa ne samo Libijcem po Gadafiju se bo kolcalo predvsem Evropi in ZDA..nastal je namreč po arabski pomladi vakum ki ga polnijo islamski skrajneži ki skušajo povezati ves Islamski svet.
bbs
# 12.09.2012 ob 08:02
koliko krvi bo še prelito zaradi verskih zarukancev, od muslimanskih do krščanskih ...
Zoro27
# 12.09.2012 ob 08:27
Skrb Clintonove je samo za okras. Človek itak ne šteje, važno da so prišli do nafte, kar jim Gadafi nikoli ne bi pustil.
KunteKinte
# 12.09.2012 ob 07:50
Ah ta demokracija :)
orglar
# 12.09.2012 ob 09:56
Lepo darilo USA zločincem za 9/11. Ne glede na to kaj je izzvalo napad je lepo videti, ko zahodni zio-USA zločinci dobijo nazaj delček tistega kar namenjajo drugim. Verjamem, da bo vse več tega in, da pride čas, ko se bodo islamske horde, ki jih oborožuje zahod obrnili proti njim in jim vrnile po njihovih delih.
Nikec3
# 12.09.2012 ob 08:54
Evo vam arabsko pomlad (vzpon radikalnega islamizma). Kar ste Američani sejali, to sedaj žanjete.
qayxc
# 12.09.2012 ob 08:46
Muslumelija za veleposlanikav Libijo, mogoče tudi oni dobijo kak projekt R.E.M..
Bivši uporabnik
# 12.09.2012 ob 07:54
Ah te vere. ;-)
Valuk_
# 12.09.2012 ob 08:27
Muslimani so res kar mal preveč občutljivi. Naj se sprostijo madona.

Saj jim nihče nič noče. Kakšna satira ali kritika pa jih tudi ne bo pokopala.
heureka
# 12.09.2012 ob 08:59
Ne vem zakaj se Clintonka repenci,saj iamajo za sabo izkusnje tako z Iraka kot tudi z Afganistana. Povsod ista historija,ki bi jo ona morala kot zunanji minister ze doumeti ,ne pa prihajati na dan z nekimi moralnimi pridigami,kako morajo biti Arabci lahko hvalezni amerigom,ker so jim tako dobrohotno podarili demokracijo.
Bivši uporabnik
# 12.09.2012 ob 08:08
Očitno jih bo potrebno še malo demokratizirat. Bando nehvaležno. A ne?
Kaj se to pravi - rešili smo jih Gadafija Zlobnega, zdaj nas bojo pa zažigali!!??
help
# 12.09.2012 ob 08:47
KAj zahodni (ameriški) socioinženiring se je izkazal za katastrofo in ustvaril pogoje, ki so še bolj sovražni zahodu? LOL Še nikoli videno...
gesan
# 12.09.2012 ob 10:35
A niso amerigosi spucali to državo od največjega problema?
Vse se vrača vse se plača!

Jaz sem prepričan, da smo dobili še eno "teroristično" celico več na osi takoimenovanega zla!
Le kdaj bodo amerigosi dojeli, da so pravzaprav sami proizvajalci večine zla na tem planetu.
Posredno in neposredno!

Samo še debilizem jih podpira!
DREADLORD
# 12.09.2012 ob 10:06
Hilary naj se spomni svojih besed, ko bo naslednjič visela nad karto sveta in s prstom skupaj z generali kazala komu je potrebno poslat kontingent parih ton zmetanih bomb.
canis-lupus
# 12.09.2012 ob 10:04
http://insajder.si/clanek-gadafijev-nacrt-o-zlatem-dinarju-bi-unicil-dolar-.html
canis-lupus
# 12.09.2012 ob 10:01
GADAFIJEV govor (Arabska liga 2008) ko je opozarjal na usmrtitev Saddama Huseina in opozoril "v prihodnosti bo prišel red tudi na vse vas" seveda so se mu smejali......Ampak še kako prav je imel
http://www.youtube.com/watch?v=SGwHOWUPK
uo
Peroz
# 12.09.2012 ob 08:48
Pa ravno pred kratkim sem bral, da je bil ta tipson, Mohamed, totalen car. Ne vem, kako se je lahko iz njegovega nauka izrodila takšnale horda. No, saj je pri vseh isto... kristjani so hvala bogu križarske opustili. Če so jih res. :P
IndyBob
# 12.09.2012 ob 08:36
Muslimanski svet bi potreboval eno hipijevsko gibanje in spolno revolucijo.
evaevi
# 12.09.2012 ob 09:38
Zaradi filma razjarjena množica v Libiji zažgala ameriški konzulat

če je kdo slučajno že pozabil,. naj si ogleda še enkrat vrisk, smeh in poskok
same gospe Hilary ob srečnem umoru Gadafija,
predsednika samostojne in bogate države Libije.

veseli se svojih dobrih del dalje, Hilary
evap
# 12.09.2012 ob 08:44
V imenu vere je bilo že ogromno nasilja in človeških žrtev. Katoliška cerkev se je za svoja dejanja opravičila. Opravičilo muslimanov lahko pričaujemo čez kakih 500 let.- toliko je muslimanska cerkev mlajša in toliko zaostaja. Zdaj so nekako v obdobju reformacije.
Bi pa si človek želel, da bi verniki počasi prestopili v 21. stoletje. Tudi v Ameriki, kjer ponekod v šolah poučujejo, da je svet star okoli 6000 let (in en dan, v katerem so nastali fosili in vse, kar ni mogoče stlačiti v tistih 6000 let).
jodlzi
# 12.09.2012 ob 09:02
vse se plača, vse se vrača...
sure_fantek
# 12.09.2012 ob 08:59
hahaha, svobodni islamisti na oblasti... Free Libya!! :))

Sicer pa ogabno kako ta novica prileze do nas komaj zdaj, ko je umrl nek američan, medtem pa vahabiti pobijajo domnevne pro-gedafi državljane, uničujejo grobove zahodnih vojakov umrlih v 2SV, buldožirajo cerkve konkurenčnih religij ipd...

rtvslo portal pa nič, dokler ne pride depeša iz state departmenta z navodili :)))
fuckwad
# 12.09.2012 ob 08:23
Take verske blazneže ja treba obravnavati kot "klasične" težke psihične bolnike - v zaprti oddelek, seveda.
358clenKZ
# 12.09.2012 ob 13:02
"Što više američkih gubitaka to manja represija nad ostatkom sveta." (Dr. Vojislav Šešelj)
MartinEs
# 12.09.2012 ob 13:35
Protestniki so se pač svobodno odločili, da pobijejo visoke konzularne predstavnike in zažgejo ambasado...pod Gadafijem jim kaj takega nikoli ni padlo na pamet, ker jih je diktator preveč omejeval pri takih dejanjih.

Ravno tako so naši managerji in osamosvojitelji svobodno pokradli domača podjetja in uničili državo...pod Titotom jim kaj takega nikoli ne bi padlo na pamet.
gesan
# 12.09.2012 ob 10:32
Libijcem se bo še kolcalo po Gadaffiju...

Tudi amerigosom!
sure_fantek
# 12.09.2012 ob 09:07
Vahabitska pomlad in oborožene fanatične islamistične milice na pragu Evrope.

Zahvala gre pudljastim evropskim politikom ki služijo kapitalističnim elitam ter našim gospodarjem iz Vošintona. Havala Ubama, Sar-koh-zee, Merkel, Berlusko...!

Dajmo zdaj pomagat razbit še Sirijo in jo pahnit v roke pravim muslimanom po savdskem modelu.
KLIPAN
# 12.09.2012 ob 09:00
He, he, ljudje pa le nikakor nočejo in nočejo razumeti te "svobode", ki jo ponujajo Američani.
Miner
# 12.09.2012 ob 14:20
Hillary Clinton: "Pretreseni smo zaradi tragične izgube. Takšno hudobno obnašanje so skušali opravičiti s spornim materialom, ki je bil objavljen na spletu. Ponavljam, ZDA nasprotujejo vsaki potezi, ki bi žalila in ogrozila verska prepričanja drugih, a naj povem jasno: za takšna nasilna dejanja ni nikoli nikakršnega opravičila."

Miner: Za takšna nasilna ravnanja ni nikoli nikakršnega opravičila, razen če gre za kolateralne žrtve v primeru, če so te posledica nasilnega dejanja najbolj demokratične države na svetu vseh časov , storjene zaradi zagotavljanja edine prave in vsezveličavne demokracije.
edvard1
# 12.09.2012 ob 10:37
ne vem kaj se basete sploh pa komentatorski veleumi ala cico pa yehi pa cire care, saj ste podpirali to revolucijo in odstranitev Gadafija, pod njim se to ni dogajalo.ali pa samo iscete razlog da se tokrat odkrito razturi Libijo in se ji vzame tisto zaradi katerega se je slo tja...ste pa brihtni res...ja svasta se vidi da se tudi slovenci spreminjate v mkdonalds koka kola osebke...
jernejt
# 12.09.2012 ob 08:45
Dejansko so vere krive za vsaj 80% vojn preko celotne zgodovine sveta... zanimivo...naj me nekdo popravi, če se motim, ampak a naj ne bi bila vera nekaj dobrega? naj ne bi bolj ali manj vse vere učile pametne in dobre nauke? Vse kar dobimo pa so nasilneži in nestrpneži...
420
# 12.09.2012 ob 08:33
Muslimani so res kar mal preveč občutljivi. Naj se sprostijo madona.
Saj jim nihče nič noče. Kakšna satira ali kritika pa jih tudi ne bo pokopala.

jea chill out
orglar
# 13.09.2012 ob 08:02
Potem, ko so US NATO klavci 7 mesecev bombardirali Libijo in razdejali cvetočo državo bi moralo biti še mnogo več takšnih napadav na zahodne zločince in njihove interese v Libiji. Oni pa se čudijo in sprašujejo, le kaj smo jim storili? Filmček, je le povod in izgovor.
Udarni
# 12.09.2012 ob 10:45
He he, zgleda da je ljubezni konec. Sedaj pa Libijci naj kar vidijo, s kom so se bratili...Prav je tako!
help
# 12.09.2012 ob 08:53
Ne, muslimani rabijo, da se jih pusti čim bolj pri miru in se kvečejmu trguje z njimi. (če hočejo).
Stop-IPCC
# 12.09.2012 ob 08:44
Kako že pravi pregovor : Kdor seje sovraštvo.....
hermes3
# 12.09.2012 ob 08:28
Skurjeni možgani en prenesejo čiste resnice.
qayxc
# 12.09.2012 ob 14:28
Evo ti ga na, drugič pa še pomagajte temle skrajnim islamistom in v Siriji ne bo nič boljše.
MartinEs
# 12.09.2012 ob 13:39
demo
"Čim hitreje je potrebno zapreti meje za muslimane , obstočeje pa asimilirati v našo kulturo ali pa pač izgnati."

To je delo psihopatskih skrajnežev, ne moreš posploševat na vse pripadnike vere! Kaj pa krščanski fundamentalisti, Ku Klux Klanovci, mafijska cerkev, pedofilski župniki...po tej logiki bi morali tudi zapreti meje oziroma izgnati vse tiste, ki hodijo v cerkev, ker nikoli ne veš kdaj ti bo nekdo, ki je ravno kar prišel od nedeljske maše posilil otroka...a vidiš kako glupo se to sliši?!
LjudjeSoOvce
# 12.09.2012 ob 13:36
Zažiganje lutk "božanstev" drugih ver, ki jih ob vsaki priliki sami počnejo, je pa seveda OK.

Kot ateist sem vedno bolj prepričan, da so vernii vseh vrst enostavno preneumni za trezno razmišljanje.

Primitivneži.
kornilov
# 12.09.2012 ob 09:53
Pa naj še kdo reče, da gledanje slabih filmov nima posledic.
canis-lupus
# 12.09.2012 ob 09:44
GADAFIJEV govor (Arabska liga 2008) ko je opozarjal na usmrtitev Saddama Huseina in opozoril "v prihodnosti bo prišel red tudi na vse vas"seveda so se mu smejali......Ampak še kako prav je imel
http://www.youtube.com/watch?v=SGwHOWUPK
uo
Jezni Smrk
# 12.09.2012 ob 08:43
Sovražim žetev.
mk89
# 12.09.2012 ob 22:19
Plus tega.... to relativno blaginjo, je zahod ustvaril na TRUPLIH ljudi iz Afrike in Azije, ko ju že ravno omenjaš. In tudi dejstvo, da marsikje ne uživajo takšne svobode je posledica intervencije zahoda. Ne pravim, da povsod, ampak marsikje.
mk89
# 12.09.2012 ob 22:13
Zahod ti omogoča, da lahko z ''relativno'' malo dela živiš v ''relativni'' blaginji. Ne vem koliko si kaj potoval po svetu, vendar toliko osebnih svoboščin kot jih nudi zahod, drugje ni, ne v Aziji, ne v Afriki in ne v Južni Ameriki.

Ta "relativna" blaginja je, kot si rekel, zelo relativna. Sicer pa to sploh nima veze s tem, kaj ti želim povedat. Namreč to, da imajo vojne, ki jih vodi zahodna koalicija že desetletja zgolj en namen: bogatenje interesnih skupin. In te interesne skupine tebi nacek perejo mozag s svojim bojem za "demokracijo" in "svoboščine".

Zakaj pa potem paktirajo z najbolj zločinskimi režimi, če jim je toliko do svobode ?
MartinEs
# 12.09.2012 ob 14:20
Tukaj ne gre samo za religijo. Če neka stvar velja za občutljivo ali delikatno temo, ki je znana po tem, da lahko povzroči nepredvidene negativne posledice...zakaj je potrebno potem provocirat in se delat norca?! Pogledal sem si napovednik za ta film in vidim, da je avtor Sam Bacile res totalen kreten.

Večina muslimanskih skrajnežev in tudi tistih, ki to niso, živi v revščini in vera je edino kar jim je sveto in kar jim daje upanje in smisel v življenju...zakaj se mora nek primitiven Američan, ki najverjetneje ima polno rit vsega delat norca iz tega in se potem izgovarja na "svobodo govora"? Za muslimane, sploh pa skrajneže je to teroristično dejanje, ki zahteva povračilne ukrepe - se sliši znano? Če pride nek musliman na letališče v New Yorku in se začne dret "Bomba!!!", "Živela Al kajda!!!",...me zanima kako reakcijo bi izzval s strani varnostnih organov. Po moje bi se ti požvižgali na svobodo govora in bi tale "komedijant" hitro pristal v kakem Guantanamu ali pa še huje...

Kar hočem povedat je to...da so stvari s katerimi se ni za zajebavat, niti v hecu! Američani so občutljivi na terorizem, muslimani na vero...in če že ne cenijo vrednot druge kulture, naj se vsaj izogibajo žaljenju le teh. In dokler se ne bodo naučili spoštovati eden drugega, se bodo pač soočali s konfliktnimi situacijami s hudimi negativnimi posledicami! Tukaj ni pozitivca in negativca, ampak so samo žrtve in škoda na eni, drugi ali obeh straneh. Tudi NATOv napad na Libijo ovit v celofan boja za svobodo, ni bil pozitivno dejanje, ampak zgolj interes posameznikov...
sure_fantek
# 12.09.2012 ob 13:52
Točno tako je kot pravi MartinEs.

free people are free to make mistakes and commit crimes and do bad things
-- Donald Rumsfeld

Libijci so v novo-pridobljeni in nikoli-prej-poznani svobodi izbrali zažig veleposlaništva in poboj diplomatov.

Alahuakbar! Takbir! Durka durka mohhamad jihad!!
Ivo Lola
# 12.09.2012 ob 12:39
To je pozitivno znamenje upora proti tujemu gospostvu. Mislim, da je to "aranžiranje" novice z versko noto bolj produkt zahodne propagande.

Libijci sovražijo Američane. Verni in neverni.
Kazalo