Pred vodenjem Cie je Petraeus med drugim poveljeval zavezniškim silam v Afganistanu in osrednjem poveljstvu ZDA. Foto: EPA
Pred vodenjem Cie je Petraeus med drugim poveljeval zavezniškim silam v Afganistanu in osrednjem poveljstvu ZDA. Foto: EPA

"Po 37 letih zakona sem sprejel izredno slabo odločitev, ko sem se zapletel v zunajzakonsko razmerje. Tako obnašanje je nesprejemljivo, tako za moža kot za vodjo organizacije, kot je naša," je Petraeus skesano sporočil sodelavcem pri Cii.

Direktor nacionalne obveščevalne službe James Clapper je dejal, da odločitev Petraeusa predstavlja izgubo enega najbolj spoštovanih ameriških javnih uslužbencev.

Obama je sporočil, da je sprejel odstop Petraeusa. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo Cia uspešno delovala še naprej.

Za Petraeusa je predsednik dejal, da je eden najodličnejših generalov svoje generacije.

Obama je še dejal, da so v tem trenutku njegove misli in molitve s Petraeusom in njegovo družino. "Želim jim vse dobro v tem težkem obdobju," je dejal predsednik.

Do imenovanja novega direktorja Cie bo agencijo vodil njen dozdajšnji namestnik direktorja Michael Morell.

Večkrat odlikovani Petraeus je vodenje Cie prevzel septembra lani od Leona Panette, ki je nato postal sekretar za obrambo.

Upokojeni general Petraeus si je največ hvale prislužil zaradi uspešne uresničitve vojaškega načrta za umiritev razmer v Iraku po valu sektaškega nasilja in za poveljevanje v boju proti upornikom v Afganistanu.