Gabriele je do zdaj edini osumljenec v aferi Vatileaks. Foto: EPA
Gabriele je do zdaj edini osumljenec v aferi Vatileaks. Foto: EPA

Na rednem pogovoru z novinarji glede poteka preiskave o uhajanju zaupnih vatikanskih dokumentov je Lombardi dejal, da je Sveti sedež izpostavljen hudim grožnjam oziroma "izsiljevanju", pri čemer je imel v mislih anonimno pismo, ki naj bi ga napisal "vatikanski vir" in je bilo pred dnevi objavljeno v časopisu La Repubblica.

Avtor pisma dvema visokima predstavnikoma Vatikana, državnemu tajniku Tarcisiu Bertoneju in papeževemu osebnemu tajniku Georgeu Gaensweinu, očita odgovornost za afero Vatileaks in ju poziva k odstopu, v nasprotnem primeru pa grozi z objavo novih zaupnih vatikanskih dokumentov.

Potem ko je bil papežev osebni strežnik Paolo Gabriele v torek prvič zaslišan, ga je v torek čakal isti postopek. Po besedah Lombardija je Gabirele za zdaj edini osumljenec, vendar je preiskava še vedno v teku.

Novih zaslišanj osebnega strežnika ta teden ne bo več. Lombardi je pojasnil, da je bil Gabriele za zdaj le suspendiran in ne odpuščen z delovnega mesta.

Gabrieleja so aretirali 25. maja in od takrat je v t. i varni sobi žandarmerije v Vatikanu. Osumljen je kraje zaupnih podatkov, če bo obsojen, pa mu grozi do šest let zapora.

Aretacija enega izmed papeževih najbližjih sodelavcev je v javnosti takoj spodbudila dvome, saj je Gabriele veljal za vdanega in zvestega papežu.