Edward Snowden se v Moskvi le redko pojavi v javnosti. Foto: EPA
Edward Snowden se v Moskvi le redko pojavi v javnosti. Foto: EPA

Snowden starejši se je v ruski prestolnici zadržal en teden, v Moskvi pa se je prvič po več mesecih srečal tudi s sinom, nekdanjim sodelavcem ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), ki je svetu razkril umazane podrobnosti nadzora ameriških obveščevalcev nad telekomunikacijami doma in po svetu.

Edward Snowden je v Moskvo iz Hongkonga priletel 23. junija, ker pa so mu ZDA preklicale potni list, je več tednov ostal ujet na tranzitnem območju letališča Šeremetjevo, saj so ruske oblasti razmišljale, ali naj ga izročijo ZDA ali mu pomagajo. Letališče je končno zapustil 1. avgusta, potem ko je dobil začasni politični azil v Rusiji.

"Srečen je."
V Moskvi se je na tajni lokaciji srečal z očetom, ki je bil zadovoljen z načinom, na katerega je bil sprejet v Rusiji, in z načinom, kako ravnajo z njegovim sinom. Ob vrnitvi v New York je Lon Snowden na vprašanje, kaj je svetoval sinu, odgovoril: "Naj ostane, kjer je. Tam mu je prijetno, srečen je. In popolnoma stoji za svojimi dejanji."

Razkritje zaupnih dokumentov je močno razburilo ameriške zaveznike od Nemčije do Brazilije. Nekateri imajo žvižgača za borca za človekove pravice, drugi ga vidijo kot izdajalca. A Edwardov oče je napovedal, da lahko pričakujemo še kaj. "Še veliko stvari bo prišlo na dan," je dejal in dodal: "Edward ni begunec. Je zakonit prosilec za azil Ruske federacije in upam, da je tudi ameriška administracija to dojela."

Cameron: Objava je škodila nacionalni varnosti
V sredo je britanski premier David Cameron v parlamentu dejal, da so objave tajnih podatkov, ki jih je britanskemu časniku The Guardian posredoval Snowden, škodile nacionalni varnosti. "In sam Guardian je to priznal, s tem ko je na vljudno prošnjo mojega svetovalca za nacionalno varnost in tajnika kabineta uničil arhiv dokumentov," je dodal Cameron.

Guardianov novinar Glenn Greenwald, ki je prvi objavil Snowdnove zaupne podatke, pa je potrdil, da zapušča ta ugledni britanski časopis, saj se bo pridružil novemu medijskemu projektu, ki ga postavljata skupaj z ustanoviteljem eBaya, Pierrom Omidyarjem. Znova pa je zanikal, da so informacije, ki jih je objavil, kakor koli škodile britanski nacionalni varnosti.