Edward Snowden je ob razkritju tajnih dokumentov NSA-ja dejal, da ima
Edward Snowden je ob razkritju tajnih dokumentov NSA-ja dejal, da ima "dolžnost, da pomaga zatiranim ljudem". Foto: EPA

Vodji Zelenih v evropskem parlamentu Rebecca Harms in Daniel Cohn-Bendit menita, da si Snowden zasluži nagrado, "saj je opozoril na sistemsko kršenje civilnih pravic s strani ameriških in evropskih tajnih služb".

Predlagatelji nominiranca menijo, da je nekdanji pogodbeni analitik ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden za zaščito pravic drugih, ogrozil lastno svobodo. Prav tako menijo, da t. i. žvižgači ne bi smeli biti obravnavani kot kriminalci, temveč bi jim morali nuditi zaščito.

Snowden tudi med nominiranci za Nobelovo nagrado za mir
Sicer pa je Snowden tudi med nominiranci za Nobelovo nagrado za mir. Nominiral ga je švedski profesor Stefan Svallfors, ki je Nobelovemu odboru v pismu Snowdna hvalil zaradi njegovih "junaških prizadevanj ob visoki ceni, ki jo je ob tem plačal".

Nominiranci bodo znani oktobra
Lani sta omenjeno nagrado prejela iranska "borca za boljši Iran" odvetnica Nasrin Sotudeh, ki je v zaporu, in režiser Džafar Panahi. Ali bo med letošnjimi nominiranci tudi Snowden, pa bo znano oktobra.

Nagrada Saharova za svobodo misli Evropskega parlamenta je imenovana po ruskem znanstveniku, disidentu in aktivistu Andreju Saharovu, ki se je v času Zveze sovjetskih socialističnih republik (SSSR) zavzemal za človekove pravice in svoboščine. Nagrado v znesku 50.000 evrov vsako leto podelijo na dan človekovih pravic, ki je 10. decembra.

Med preteklimi nagrajenci so tudi nekdanji predsednik Južne Afrike in borec proti apartheidu Nelson Mandela, borka za svobodo v Mjanmaru Aung San Su Či ter nekdanji Generalni sekretar ZN-a Kofi Anan.