Lon Snowden (skrajno desno) med pogovorom z novinarji v Washingtonu. Foto: Reuters
Lon Snowden (skrajno desno) med pogovorom z novinarji v Washingtonu. Foto: Reuters
Barack Obama
Barack Obama bo prišel na srečanje skupine G-20, pogovor na štiri oči s Putinom pa je odpovedal. Foto: EPA

Starejši Snowden je prepričan, da ruski predsednik ne bo popustil pritiskom Washingtona zaradi vprašanja usode Edwarda Snowdna, ki je javnosti razkril podrobnosti obveščevalnega programa ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA).

Nekdanji ameriški vohun Christopher Boyce, ki je zaradi izdaje skrivnosti takratni Sovjetski zvezi 25 let preživel za zapahi, je za CNN zapisal, da je Snowden točno tam, kjer si ga želi ameriška obveščevalna služba. "Kako bi bolje diskreditirali Snowdnova opozorila o ogroženosti naših državljanskih svoboščin kot tako, da dan za dnem poudarjajo, da je našel zavetje v rokah FSB-ja, naslednika KGB-ja?"

"Spoštujem Putinovo moč in pogum. Neomajen je kljub izjemnim pritiskom naše vlade in verjamem, da bo ohranil to držo," je dejal Lon Snowden v odzivu na novico, da zaradi zapleta s Snowdnom Baracka Obame ne bo na dvostransko srečanje z ruskim predsednikom v Moskvo.

"Gre za kršenje pravic, ne Rusijo"
Lon Snowden upa, da diplomatske igrice ne bodo odvrnile zanimanja Američanov od tega, kar je v tem primeru resnično pomembno, to pa je skrivni nadzor ameriške vlade nad svojimi državljani. "Tukaj sploh ne gre za Rusijo, boj se ne odvija v Rusiji, ampak na ameriških tleh. Boj poteka okoli teh programov, ki spodkopavajo, kršijo naše ustavne pravice," je dodal oče, ki upa, da bo sina v Moskvi lahko obiskal še ta mesec.

"Verjamem, da se je moj sin boril s svojo vestjo, preden se je odločil za ta korak. Razkril je zlorabe naše vlade, zaradi česar so se v zagati znašli ljudje na najpomembnejših položajih v državi," pravi Lon, ki si želi ustanoviti neprofitno organizacijo, ki bo javnost ozaveščala prav o njihovih pravicah. "Ne bom odnehal, niti en politik, vključno s predsednikom ZDA, me ne bo ustrahoval ali ustavil pri zasledovanju svojega cilja."

Edwardov oče je prepričan, da se bo njegov sin nekega dne vrnil v domovino. "Mislim, da si to želi tudi on. Trenutno je v Rusiji le zato, ker mu to omogoča preživetje. Ko se bova videla, se ne bova dolgo objemala in nato srečno do konca dni živela v Rusiji. To se ne bo zgodilo."