Maduro (na fotografiji) je generala Gonzalesa, ki se je znašel na črni listi, imenoval za novega notranjega ministra. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Maduro (na fotografiji) je generala Gonzalesa, ki se je znašel na črni listi, imenoval za novega notranjega ministra. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je zaradi podkupljivosti, ogrožanja demokratičnega procesa in kratenja človekovih pravic v ponedeljek podpisal ukrep proti sedmim venezuelskim državljanom. Med ljudmi, ki so jim oblasti v Washingtonu prepovedale potovanja v ZDA in jim zamrznile premoženje, sta tudi direktorja venezuelske obveščevalne službe Gustav Gonzalez, ki ga je Maduro zdaj imenoval celo za novega notranjega ministra, in policije Manuel Perez.

Maduro je Obamo obtožil poskusa zrušitve venezuelske vlade, osebe, ki so se znašli na črni listi, pa za "junake". "Predsednik ZDA Barack Obama, ki predstavlja ameriško imperialistično elito, je sprejel osebno odločitev, da bo porazil mojo vlado in se vmešal v njeno delo, da prevzel nadzor nad vodenjem Venezuele," je dejal Maduro v televizijskem nagovoru. Obamovo odločitev je označil za "veliko napako" in "imperialistično aroganco", ki spominja na dejanja nekdanjih predsednikov ZDA Richarda Nixona in Georgea W. Busha.

Sodelovali pri zatrtju opozicijskih protestov
Večina od sedmerice na prepovedanem seznamu je sodelovala v lanskem zatrtju opozicijskih protestov v državi, v katerem je umrlo najmanj 40 ljudi. Odnosi med Washingtonom in Caracasom so se začeli zaostrovati leta 2000, ko je oblast prevzel ikonični voditelj Hugo Chavez. A poznavalci menijo, da je tokratni diplomatski spor največji med ZDA in Venezuelo, odkar je leta 2013 predsedniški položaj prevzel Nicolas Maduro.

"Severna imperialistična sila je vstopila v nevarno fazo obupa, pogovarjala se je z vladami na celini, da bi razglasila padec moje vlade. Za to obtožujem podpredsednika Joeja Bidna," je dejal Maduro, ki je pred tedni dejal, da so venezuelske varnostne službe uspešno preprečile sponzoriran državni udar, ki je predvidel tudi napad na predsedniško palačo ali druge pomembne objekte v državi. V Washingtonu so pojasnili, da so sankcije uvedli proti tistim osebam, ki spodkopavajo demokratične procese ali ustanove v Venezueli ali so bile vpletene v nasilje in kršitve človekovih pravic, omejevale pravico do svobode izražanja ali so vmešane v korupcijo.

Sporočilo ZDA jasno
"Venezuelski uradniki, ki so ali ki danes kratijo človekove pravice državljanom Venezuele in so vpleteni v korupcijo, tukaj niso dobrodošli. Zdaj imamo na razpolago orodja, s katerimi lahko zamrznemo njihovo premoženje in uporabo ameriškega finančnega sistema," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest. Poleg Gonazalesa in Pereza sankcije veljajo tudi za državno tožilko Katherine Nayartih, ki je župana Caracasa Antonia Ledezma obtožila, da je sodeloval v domnevnem državnem udaru, tri vojake in poveljnika narodne garde Justa Noguera.