"Svoboda za Ledezmo, nič več političnih zapornikov," pozivajo prostestniki v glavnem mestu Venezuele, kjer so župana aretirali zaradi suma državnega udara. Foto: Reuters
Žena Mitzy Ledezma in opozicijska voditeljica Maria Corina Machado
Venezuelska opozicija je razdeljana na dva nasprotujoča pola, Ledezma pa je veljal za človeka sprejemljivega za večino opozicijskih sil. Foto: Reuters
Nicolas Maduro, predsednik Venezuele
Nicolas Maduro je v preteklih tednih veliko potoval po tujini v iskanju novih posojil, ki bi preprečili grozeči kolaps v Venezueli. Foto: Reuters

Po navedbah venezuelskega predsednika Nicolasa Madura je Ledezma osumljen spodbujanja državnega udara v Venezueli. "Gospod Ledezma, ki je bil aretiran po nalogu tožilstva, bi moral pred sodiščem odgovarjati za vse prekrške zoper mir in varnost v državi," je v televizijskem nagovoru dejal Maduro. Pri tem je omenil nedavni domnevni poskus državnega udara. Maduro se je tako odzval na sporočilo Ledezmove soproge na družbenem omrežju Twitter.

Trn v peti "bolivarski" vladi
"Pretepli so ga in ga prijeli brez sodnega naloga,"
je tvitnila županova soproga Mitzy. "Maduro je odgovoren za življenje mojega moža," je dodala. Aretacijo je potrdil tudi opozicijski politik Richard Blanco iz Ledezmove stranke Alianza Bravo Pueblo. Ob tem je spomnil, da je Ledezmo na položaj izvolilo več sto tisoč Venezuelcev. Prvič je župan Caracasa postal leta 2009, a mu je vlada v zadnjih letih odvzela lep del političnih pristojnosti.

Po poročanju lokalnih medijev naj bi agenti Sebina med aretacijo streljali v zrak. V operaciji naj bi sodelovalo okoli 80 agentov. Ledezma je pred dnevi podpisal resolucijo opozicije, ki govori o mogoči zamenjavi oblasti v Venezueli. Dokument se zavzema za dogovor o prehodni vladi, ki bi se spopadla s sedanjo gospodarsko krizo. Resolucijo sta podpisala tudi nekdanja poslanka Maria Corina Machado in oporečnik Leopoldo Lopez, ki je že leto dni za zapahi.

Maduro znova obtožil ZDA spletkarstva
Populistični venezuelski predsednik Maduro je ZDA znova očital, da podpirajo načrte za strmoglavljenje njega in njegove vlade. Kot je dejal v četrtek v televizijskem nagovoru, ima dokaze, da so uslužbenci ameriškega veleposlaništva v Caracasu sodelovali pri poskusu delitve venezuelskih oboroženih sil, ki pa ni uspel. Španijo, Bolivijo in venezuelsko diasporo v Miamiju pa je Maduro označil za središče zarote proti Venezueli.

Pred tedni že aretirali več vojaških častnikov
Maduro je v preteklih tednih že večkrat govoril o načrtih za njegovo strmoglavljenje in atentat nanj. Pred dnevi so zaradi domnevne vpletenosti v načrtovanje državnega udara prijeli več pripadnikov venezuelskega vojaškega letalstva.

Z nafto bogata Venezuela je v hudi recesiji, njen gospodarski položaj še poslabšuje nizka cena nafte. Lani je bila inflacija v tej južnoameriški državi več kot 60-odstotna, vse večje pa je pomanjkanje osnovnih dobrin, razbohotila sta se tihotapljenje in korupcija.