Protest proti vladi Viktorja Orbana v Budimpešti. Foto: Reuters
Protest proti vladi Viktorja Orbana v Budimpešti. Foto: Reuters

Orbanu so kritiki v preteklosti že očitali vmešavanja v medije, spodkopavanje pravosodja in slabljenje opozicije. Zdaj pa so se madžarske oblasti očitno lotile še nevladnikov. Poleg preiskave, ki poteka od junija, je v ponedeljek približno 20 preiskovalcev madžarske službe NNI nenapovedano vstopilo v prostore dveh nevladnih organizacij - Fundacije Okotars in Demnet, v Budimpešti.

Obe organizaciji od leta 1994 delita norveška sredstva s ciljem zmanjšati družbene in gospodarske neenakosti v Vzhodni Evropi. A, kot je že junija v odprtem pismu norveški vladi zapisal vodja Orbanovega kabineta Janos Lazar, se Oslo s tem, ko je organizacijama od leta 2009 doniral okoli 12 milijonov evrov, vmešava v madžarsko politiko.

"Normalni postopki"
V Budimpešti sicer zanikajo, da bi bila preiskava nevladnih organizacij politično motivirana, ponedeljkova racija pa naj bi bila del preiskave "proti neznanim osebam, osumljenim poneverbe sredstev in nezakonitih finančnih dejavnosti". Podrobnosti policija ni navedla, tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs pa je dejal, da so to "normalni postopki, ko gre za preiskavo sleparskega ravnanja".

Vodja Fundacije Okotars Veronika Mora je v nasprotju s tem izjavila, da so racije očiten poskus diskreditacije nevladnih organizacij, predvsem tistih, ki so do vlade kritične. "Nevladne organizacije seveda zagovarjajo določene politike, a niso politične, saj ne delajo za stranke," je poudarila Mora.

Dogajanje je razjezilo tudi vlado v Oslu. Ta je ustavila nakazilo sredstev, norveški minister za evropske zadeve Vidar Helgesen pa je danes zadnje racije označil za "povsem nesprejemljive". Z njimi po mnenju Helgesena madžarske oblasti dokazujejo, da se nadlegovanje civilne družbe nadaljuje. Kritični so bili tudi v organizaciji Human Rights Watch, kjer so mnenja, da so racije še en dokaz madžarskega zdrsa v avtoritarnost in še en korak v ustrahovanje družbe.