Samo letos je na Madžarsko prispelo že okrog 60.000 beguncev in migrantov, večina jih je v državo vstopila čez mejo s Srbijo. Foto: EPA
Samo letos je na Madžarsko prispelo že okrog 60.000 beguncev in migrantov, večina jih je v državo vstopila čez mejo s Srbijo. Foto: EPA

Madžarski poslanci so dopolnila zakonov potrdili s 151 glasovi za in 41 proti. Med drugim so določili razlastninjenje površin, kjer bo potekal deset metrov širok zid na meji s Srbijo, gradnjo katerega je pretekli mesec napovedal madžarski premier Viktor Orban, pri tem pa naletel na kritike Beograda in Bruslja.

Nova zakonodaja, ki bo začela veljati 1. avgusta, zaostruje azilno politiko. Uvaja hitrejšo obravnavo prošenj za azil in omejuje možnosti za pritožbe ter predvideva zadržanje prosilcev za azil v začasnih taboriščih. Določa, da bo do konca postopka prosilec za azil ostal v začasnih centrih. Omogoča tudi vračanje ekonomskih migrantov.

"Namen je med migranti identificirati tiste, ki dejansko potrebujejo zaščito in tiste, ki so ekonomski migranti," je pred glasovanjem v parlamentu pojasnil madžarski notranji minister Sandor Pinter.

Ob tem je poudaril, da se Madžarska spoprijema z največjim pritiskom migrantov v svoji zgodovini in da so zmožnosti za njihov sprejem presežene že za 130 odstotkov.

V zadnjih dveh letih je postala Madžarska ena glavnih tranzitnih poti v Evropski uniji za migrante, ki skušajo priti do Nemčije ali Avstrije. Večina jih prihaja iz Iraka, Afganistana, Sirije in Kosova.