Žbogar in Jandroković sta se nazadnje srečala v začetku marca ob robu neformalnega srečanja zunanjih ministrov EU-ja v Cordobi. Foto: Reuters
Žbogar in Jandroković sta se nazadnje srečala v začetku marca ob robu neformalnega srečanja zunanjih ministrov EU-ja v Cordobi. Foto: Reuters

Slovenija in Hrvaška sta dokazali, da lahko rešita težave, s tem pa sta drugim državam pokazali, da je mogoče reševati tudi težka vprašanja.

Samuel Žbogar
"Vprašanja se da rešiti"

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške sta se srečala v Metliki, kjer sta odprla prehodno točko na meji med državama. Po srečanju je Žbogar povedal, da je tema njunega srečanja, ki bo vrhunec doživelo z delovnim kosilom v Karlovcu, tudi Zahodni Balkan, kjer je zavel nov val optimizma, povezan tudi s podpisom arbitražnega sporazuma. Žbogar o arbitražnem sporazumu sicer ni govoril, povedal pa je, da je to njegov prvi dvostranski obisk na Hrvaškem, saj sta se z Jandrokovićem vedno srečevala drugje.

Hrvaški zunanji minister je glede bližajočega se slovenskega referenduma o arbitražnem sporazumu povedal, da na Hrvaškem spremljajo dogodke v Sloveniji in upajo, da bo po hrvaški ratifikaciji sporazuma ta dobil tudi podporo slovenskih državljanov. Če bo tako, bosta Slovenija in Hrvaška pristopili k arbitražnemu sodišču in po 20 letih končno rešili odprto vprašanje. "Sporazum je dober, koristil pa bo obema državama," je dejal Jandroković.

Na kosilu pregledala odprte zadeve
Žbogar in Jandroković sta po odprtju prehoda obiskala tovarno Kolpa v Metliki in tovarno Polira na hrvaški strani, nato pa sta odšla v Karlovec, kjer sta imela delovno kosilo. Pregledala sta odprte zadeve in delovanje mešane skupine in se dotaknila razmer na Balkanu, za katere Žbogar sodi, da so se po podpisu sporazuma med Slovenijo in Hrvaško zadeve začele premikati tudi v širši regiji.

Slovensko zunanje ministrstvo je zapisalo, da je srečanje obeh ministrov nadaljevanje neposrednega dialoga med državama in priložnost za izmenjavo stališč o aktualnih dvostranskih temah. Ministra sta pozornost posvetila tudi pristopnim pogajanjem Hrvaške z Evropsko unijo, nadaljevanju procesa Brdo in razmeram na Zahodnem Balkanu, pa tudi položaju v jugovzhodni Evropi pred konferenco v Sarajevu. "Na njej pričakujejo jasna sporočila, ki bodo usmerjena k nadaljnji evropski perspektivi držav tega območja," je povedal Jandroković.

Prehod bo olajšal pot med tovarnama
Slovenski zunanji minister Žbogar je na odprtju prehoda pojasnil, da je bila nadzorna točka Brezovica od leta 2006 zaprta za tovorni promet, kar je okoliškim prebivalcem in podjetju Kolpa, ki ima v Radatovićih na hrvaški strani tovarno, povzročalo težave. Zaradi zaprtja nadzorne točke so morali material in izdelke iz Kolpine franšizne tovarne Polira na hrvaški strani, kjer je zaposlenih 60 ljudi, voziti po več kot 90 kilometrov dolgi poti, zdaj pa je ta pot skrajšana na 12 kilometrov.

Žbogar je poudaril, da sta državi z dogovorom o odprtju prehodne točke dokazali, da politika ne le zapleta odnose med državama, temveč rešuje vsakdanje probleme ljudi in gospodarstva. "Gre za majhen korak za slovensko-hrvaške odnose, a zelo velik za obmejno prebivalstvo," je dejal vodja slovenske diplomacije, za katerega je to še ena potrditev, da je arbitražni sporazum resnično odprl nova vrata v odnosih med državama.

Prehodno točko Brezovica pri Metliki so odprli v skladu z dogovorom stalne mešane komisije po sporazumu o obmejnem prometu in sodelovanju. Od danes naprej je tako omogočen neškodljiv tranzit od mejnega prehoda Jurovski Brod/Metlika do podjetja Polira in nasprotno. Težave z dostavo v tovarno Polira je že nekaj časa izpostavljalo podjetje Kolpa, saj je dostava do zdaj potekala po 93 kilometrov dolgi poti.

Slovenija in Hrvaška sta dokazali, da lahko rešita težave, s tem pa sta drugim državam pokazali, da je mogoče reševati tudi težka vprašanja.

Samuel Žbogar
"Vprašanja se da rešiti"