Grčija in Makedonija se že več kot 15 let prepirata zaradi imena Makedonija, ki po mnenju Aten kaže na ozemeljske težnje te države po severni grški pokrajini z istim imenom. Foto: EPA
Grčija in Makedonija se že več kot 15 let prepirata zaradi imena Makedonija, ki po mnenju Aten kaže na ozemeljske težnje te države po severni grški pokrajini z istim imenom. Foto: EPA
ICJ prikimal Makedoniji

Po mnenju ICJ-ja je Grčija kršila začasni sporazum iz leta 1995, v katerem so se Atene zavezale, da ne bodo blokirale članstva Makedonije v mednarodnih organizacijah, če bo Makedonija uporabljala ime Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija.
Današnja razsodba sodišča pa še ne prinaša rešitve za grško-makedonski spor o imenu.
"Čeprav pri tem primeru ni šlo za spor glede imena, pa Republika Makedonija ostaja trdno zavezana iskanju dolgotrajne, obojestransko sprejemljive rešitve v zvezi z imenom. Še naprej bo v dobri veri sodelovala pri pogajanjih okoli imena, pod okriljem generalnega sekretarja Združenih narodov, kot je to počela vseskozi, kljub negativnim dejanjem Grčije blokiranja našega članstva v Natu. Republika Makedonija ima največji možni interes najti dokončno rešitev za spor okoli imena, senco, pod katero živi zadnjih 20 let," je povedal v sporočilu za javnost makedonski zunanji minister Nikola Poposki.

Nato ne spreminja stališča
Razsodba ICJ-ja ne bo vplivala na stališče zveze Nato, da je za povabilo Makedoniji v zavezništvo potrebna vzajemno sprejemljiva rešitev spora o imenu, je dejal generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen.

"Razsodba ne vpliva na odločitev Nata na vrhu v Bukarešti leta 2008," je izjavil Rasmussen. Zaveznice so se tedaj po njegovih navedbah dogovorile, da bo Makedonija povabljena v Nato, takoj ko bo sprejeta vzajemno sprejemljiva rešitev o vprašanju imena. To odločitev je nato Nato potrdil na številnih vrhunskih in ministrskih srečanjih, je poudaril.

Makedonija je tožbo proti Grčiji na ICJ vložila 17. novembra 2008. Zanjo se je odločila, da bi zaščitila svoje interese, ki izhajajo iz začasnega sporazuma, sprejetega 13. septembra 1995.
15-letni spor
Makedonija je bila leta 1993 sicer sprejeta v Združene narode pod začasnim imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM), vendar jo je več kot 120 držav, med njimi ZDA in Rusija pa tudi Slovenija, priznalo pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija.
Grčija in Makedonija se sicer že več kot 15 let prepirata zaradi imena Makedonija, ki po mnenju Aten kaže na ozemeljske težnje te države po severni grški pokrajini z istim imenom.
Grčija imena Makedonija tako ne priznava in je zanjo sprejemljiva le z imenom, s katerim so jo sprejeli v Združene narode, to pa je Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija oz. z angleško kratico FYROM (Former Yugoslavian Republic of Macedonia). Medtem ko Makedonija vztraja pri svojem imenu, se Grčija sklicuje na zgodovinske pravice do imena vse tja do antičnih časov Aleksandra Velikega.

ICJ prikimal Makedoniji