Medvedjev in Putin - konec ljubezni? Foto: EPA
Medvedjev in Putin - konec ljubezni? Foto: EPA
Putin na srečanju z vladnimi predstavniki. Foto: EPA

Na videu, posnetem med Putinovim srečanjem z vladnimi predstavniki v južni ruski pokrajini Kalmikija, predsednik zadnje graja, ker se niso ravnali po njegovih napotkov glede socialne porabe. "Kako delamo? Kakovost dela je izjemno nizka," je dejal na srečanju. "Če bomo delali tako, potem bomo dosegli en k****."

Putin je še dodal, da če se učinkovitost ne izboljša, "potem bomo morali priznati, da ali jaz delam neučinkovito, ali pa vsi vi delate slabo in boste morali oditi". "In prosim, vedite, da se v tem hipu bolj nagibam k drugi možnosti. Mislim, da je to jasno. Samo tako, da ne bo kakih utvar."

Čas objave posnetka je spodbudil ugibanja, da je bilo vse skupaj skrbno preračunano, da bi s tem spodkopali premierja Medvedjeva, ki ga na sestanku sicer ni bilo. Posnetek je le nekaj ur pred ključnim premierjevim govorom o gospodarstvu objavila spletna stran lifenews.ru, ki ima tesne povezave z varnostnimi službami in jastrebskim kremeljskim klanom, zbranim okoli Putina.

Stara politična zaveznika
60-letni Putin in 47-letni Medvedjev sta prijatelja in politična zaveznika še iz časov, ko sta skupaj delala v lokalni vladi v Sankt Peterburgu konec 90. let. A nekateri viri navajajo, da naj bi Medvedjev po enem mandatu med letoma 2008 in 2012 hotel še naprej ostati predsednik, kar pa da je Putina ujezilo.

Medvedjeva so sicer posneli decembra, ko je dajal novinarjem potuhnjene opazke o Putinovi navadi zamujanja na srečanja z visokimi gosti, navaja Telegraph. Nekateri komentatorji menijo, da gre le še vprašanje časa, preden Putin Medvedjeva odstavi, saj da je ta že odslužil svoj namen - gretje stolčka v Kremlju.

Na posnetku, najverjetneje posnetem na mobilni telefon, se Putina sliši, kako nalaga prisotnim novinarjem, naj ugasnejo svoje kamere. Njegov predstavnik Dmitrij Peskov je pozneje povedal, da sta z vodjo "globoko užaloščena", da so to prošnjo ignorirali. Peskov še trdi, da se je predsednikov namig o odpuščanjih nanašal na vodje pokrajin, ki so bili na srečanju, ne pa na člane Medvedjevega kabineta.