Republikanski senator iz Arizone John McCain pravi, da nima nobenega razloga, da bi verjel Trumpovim obtožbam o prisluškovanju. McCain sicer meni, da bi Trump lahko poklical direktorja Cie in hitro razčistil, ali je kaj resnice v domnevnem prisluškovanju. Foto: Reuters
Republikanski senator iz Arizone John McCain pravi, da nima nobenega razloga, da bi verjel Trumpovim obtožbam o prisluškovanju. McCain sicer meni, da bi Trump lahko poklical direktorja Cie in hitro razčistil, ali je kaj resnice v domnevnem prisluškovanju. Foto: Reuters
Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trump je obtožil svojega predhodnika Baracka Obamo, da mu je ta v predvolilni kampanji prisluškoval. Trump za svoje trditve ni predložil nobenih dokazov. Foto: Reuters

Trump je namreč pretekli teden tvitnil, da je pravkar odkril, da je Obama naročil, naj mu prisluškujejo v Trumpovi stolpnici tik pred zmago na volitvah.

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama je, ko je slišal za ta tvit, po izpovedih ljudi okrog njega le krepko zavil z očmi.

Nekdanji nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper je zagotovil, da v obtožbi ni nič resnice. Tudi direktor ameriškega Zveznega preiskovalnega urada FBI James Comey je dejal, da ni dokazov za Trumpove trditve.

McCain: Trump lahko to hitro razčisti
Kongresniki obeh strank so napovedali, da bodo zadevo preiskali, McCain pa je dejal, da se lahko zadeva zelo hitro razčisti. Trump mora le poklicati in vprašati svoje obveščevalne vodje, ali je to res. Nobena preiskava naj ne bi bila potrebna. "Če je Obama res kršil zakon, potem imamo resno težavo in potrebujemo dokaze. Trump lahko to hitro razčisti," je za CNN dejal McCain.

Nunes: Trump se še ni vpeljal v politiko
Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu kongresa Devin Nunes iz Kalifornije in vodilni demokrat v odboru iz iste države Adam Schiff sta medtem poslala pisno zahtevo pristojnim ministrstvom in agencijam, naj priskrbijo dokaze o domnevnem prisluškovanju. Oba sta povedala, da sama ne vesta za nobene dokaze, republikanec Nunes pa je namignil, da Trumpa ni treba jemati preveč dobesedno, ker je menda šele leto dni v politiki in se še ni vpeljal. Schiffa po drugi strani zanima, zakaj bi si predsednik Trump nekaj takega izmislil.

Demokrati: Gre za spuščanje megle
Demokrati menijo, da zato, da meče meglo na preiskave o ruskem vpletanju v ameriške volitve, Schiff pa je dejal, da bo direktorja FBI Jamesa Comeyja na "ruskem" zaslišanju zagotovo vprašal tudi o domnevnem Obamovem prisluškovanju Trumpu.

Trump odprt za nadaljnje spremembe zdravstvene reforme
Medtem pa je proračunski direktor Bele hiše Mick Mulvaney sporočil, da je predsednik Trump odprt do predlogov za morebitne spremembe republikanskega predloga zakona o zdravstveni reformi, ki je naletel na kritike tako z desne kot z leve. Trump je sicer predlogu že izrazil podporo.

Predsednik ZDA še vedno vztraja, da reforma prinaša boljši, dostopnejši in širok zdravstveni sistem kot reforma predsednika Baracka Obame, ki so ji sovražniki najprej nadeli naziv "obamacare", tega pa je pozneje sprejel tudi Obama.

Spreminjanje zdravstvenega sistema dolg proces
Konservativni republikanci trdijo, da je predlog preveč proračunsko radodaren do revnih, ki si zavarovanja ne morejo privoščiti. Demokrati pa pravijo, da bo izbira zavarovalnic sicer res večja, ampak bo to slaba tolažba za večino, ki si zavarovanja brez subvencij sistema obamacare ne bo mogla privoščiti. Spreminjanje zdravstvenega sistema bo dolg proces in po mnenju številnih analitikov republikanski predlog ne bo potrjen.