Učenci so morali medvedka poimenovati pri pouku o živalih in njihovem življenskem okolju. Foto: EPA
Učenci so morali medvedka poimenovati pri pouku o živalih in njihovem življenskem okolju. Foto: EPA
Gillian Gibbons
Gibbsonova prihaja iz Liverpoola, v Sudanu pa je učila od avgusta. Foto: EPA

54-letno Gillian Gibbons so obtožili tudi žaljenja vere in zaničevanja verskih prepričanj, zaradi česar ji v primeru obsodbe grozi 40 udarcev z bičem, denarna kazen ali leto dni zapora. Kolegi so izrazili prepričanje, da učiteljica ni namerno žalila islama in je storila nedolžno napako, v kar je prepričan tudi ravnatelj šole.

Učenci sami izbrali ime
Učiteljico so prijeli v soboto v skladu s šariatskim pravom, potem ko so se nekateri starši pritožili na ministrstvo za šolstvo. Gibbonsova je septembra pri pouku o živalih svoje 7-letne učence zaprosila, naj medvedku izberejo najljubše ime, in večina se je odločila za ime Mohamed. Kot je pozneje dejal eden od učencev, se je za ime Mohamed odločil, ker je tako ime tudi njemu samemu.

Sudanski veleposlanik na zagovor
Po obtožbi je britanski zunanji minister David Miliband na zagovor poklical sudanskega veleposlanika v Londonu, da pojasni ozadje zadeve. Predtem je sicer sudansko veleposlaništvo izjavilo, da gre za vihar v kozarcu vode, s čimer je nakazalo, da bi bila lahko učiteljica kmalu na prostosti, in incident pripisalo nerazumevanju kulture.

Pozivi k protestom
Zaradi poimenovanja medvedka so se v Kartumu pojavili letaki, ki so pozivali k protestom po petkovi molitvi, vendar je večina navadnih Sudancev veliko bolj razumna in je Gibbsonovi pripravljena oprostiti, če se bo opravičila za svojo napako. "Če se bo učiteljica opravičila sudanskemu ljudstvu in vsem muslimanom zaradi žalitve preroka Mohameda, potem je to dovolj, da končamo zadevo," je bil jasen neki prodajalec iz prestolnice. Tega mnenja pa ne deli neki študent prava, ki je dejal, da bi morala Gibbsonova kot učiteljica svoje učence učiti spoštljivosti in ne ravno obratno.

Omenjanje preroka Mohameda je za muslimane izredno občutljivo, tudi če gre za nepoznavalce islama.

G. V.