Medvedjev se počasi poslavlja od predsedniškega položaja. Foto: Reuters
Medvedjev se počasi poslavlja od predsedniškega položaja. Foto: Reuters
Moskva
Medvedjeva bo v Kremlju prihodnje leto zamenjal Putin. Foto: Reuters

Medvedjev je predlagal temeljito reformo ruskega političnega sistema, s čimer bi državljanom dali več možnosti za sodelovanje v političnem življenju. Sam se je zavzel, da bi regionalne guvernerje izbirali na volitvah in ne bi bili več nastavljeni iz Kremlja.

Po predsednikovih besedah bi morali uradniki predstaviti vse svoje večje stroške in uvesti nadzor, ko se prihodki ne ujemajo z odhodki. S tem je Medvedjev nakazal, da se hoče resneje lotiti perečega vprašanja korupcije, ki otežuje življenja prebivalcev in zavira napredek.

Medvedjev se je zavzel tudi za ustanovitev "javne" televizije, ki bi bila neodvisna od države. Trenutno so vsi večji in pomembnejši mediji v državi popolnoma podrejeni Kremlju in tako poročajo v skladu z željami politikov.

To je bilo še posebej vidno ob nedavni protestih opozicije proti Vladimirju Putinu, ki so jih ruski mediji skoraj povsem "spregledali".

Medvedjev in Putin se bosta zamenjala
V predsedniški vlogi je to zadnji nagovor Medvedjeva politikom in ljudstvu , saj bodo marca prihodnje leto predsedniške volitve, na katerih se ne bo potegoval za nov mandat.

Kot sta se dogovorila s premierjem Vladimirjem Putinom, je kandidaturo za predsednika vložil Putin, medtem ko naj bi Medvedjev po novem prevzel položaj predsednika ruske vlade.

Do nagovora prihaja po parlamentarnih volitvah, ki so jim sledili do zdaj največji opozicijski protesti, na katerih so udeleženci obsojali sistematične goljufije, ki so se dogajale na voliščih v prid vladajoče stranke Enotna Rusija.