Članice EU-ja nimajo enotnih stališč do sankcij proti Rusiji. Foto: EPA
Članice EU-ja nimajo enotnih stališč do sankcij proti Rusiji. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev
Ruski predsednik je povedal, da je upal, da bodo njihovi partnerji pametnejši, a se je izkazalo drugače. Foto: EPA
Moskva
Sankcije, ki jih je uvedla Evropska unija, že škodijo ruskemu gospodarstvu. Foto: Reuters
EU neodločena za nove sankcije proti Rusiji

Po prvotnih načrtih je bilo predvideno, da bodo sankcije začele veljati v torek, a je predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sporočil, da bo uveljavitev sankcij z objavo v Uradnem listu EU-ja sledila "v nekaj dneh". "Tako bo čas za oceno izvajanja dogovora o premirju in mirovnega načrta. Glede na razmere na terenu je EU pripravljen preučiti dogovorjene sankcije v celoti ali delno," je pojasnil Van Rompuy.

Načelni dogovor o sankcijah so v petek sprejeli veleposlaniki članic pri EU-ju, danes pa bi jih morale članice v okviru pisnega postopka še uradno potrditi. Ob 15. uri se bi moral izteči pisni postopek, a so ga za tri ure podaljšali, ker vse članice niso v roku posredovale odgovorov. Poleg tega so za ob 18. uri sklicali izredni sestanek veleposlanikov članic pri EU-ju.

Uradnih informacij o tem, katere članice niso pravočasno poslale odgovorov in zakaj, za zdaj ni bilo mogoče dobiti. Slovenija je po navedbah slovenskih virov v Bruslju "v pisnem postopku podprla sankcije v roku". Viri pri EU-ju so sicer pozno popoldne zavrnili neuradne informacije, da se zapleta zaradi Slovaške ali Češke.

Nov sveženj ukrepov predvideva nadgradnjo obstoječih gospodarskih omejitev na obrambnem, energetskem in finančnem področju ter razširitev seznama oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v Unijo. Pri odločanju o drugem krogu gospodarskih sankcij se je upoštevalo enaka merila kot pri prvem, med njimi učinkovitost, razmerje med stroški in koristmi, ravnotežje med sektorji in članicami, pravni okvir ter možnost stopnjevanja.

Po poročanju britanskega časnika Financial Times naj bi nove sankcije med drugim ruskim energetskim podjetjem, kot so Rosneft, Gazprom Neft in Transneft, prepovedovale financiranje na evropskih trgih.

Zahodna letala nič več čez Rusijo?
Predtem je ruski premier Dmitrij Medvedjev napovedal, da bo Rusija morda uvedla prepoved poletov prek svojega ozemlja.

Medvedjev je še pred odločitvijo Evropske unije napovedal, da bo Moskva na nove sankcije zahodnih držav odgovorila s protiukrepi in morda uvedla celo prepoved poletov prek svojega ozemlja. "Upal sem, da bodo naši partnerji pametnejši, a žal ..." je Medvedjev povedal v pogovoru za poslovni časnik Vedomosti. "Če bodo sankcije povezane z energetiko ali z dodatnimi omejitvami našega finančnega sektorja, bomo morali odgovoriti nesorazmerno," je povedal ruski premier.

"Izhajamo iz tega, da imamo prijateljske odnose s svojimi partnerji, zato je nebo nad Rusijo odprto za polete. Toda če nam bodo postavili omejitve, bomo morali odgovoriti," je opozoril Medvedjev in posvaril, da bi prepoved poletov številne letalske družbe privedla v bankrot. "Toda to je slaba zgodba. Želimo samo, da bodo naši partnerji to dojeli na neki točki," je dejal.

Ruska vlada je že avgusta prvič omenila, da razmišlja o prepovedi poletov za evropske letalske družbe skozi ruski zračni prostor, ki je najkrajša pot med Evropo in Azijo. Ameriške letalske družbe že vrsto let ne smejo leteti prek Sibirije in pritiskajo na rusko vlado, naj odpravi prepoved.

Primerjava Rusije s Kitajsko
Medvedjev je potegnil tudi vzporednice med Rusijo in Kitajsko po pokolu na Trgu nebeškega miru v Pekingu leta 1989, ko so zahodne države proti njej uvedle sankcije. "Zdaj pa si poglejmo. Se je razvoj kitajskega gospodarstva upočasnil? Ne," je dejal ruski premier. "Se je Kitajska počutila kaznovano? Ne. Preprosto so mobilizirali notranje vire. Do določene mere so Kitajski te sankcije koristile," je povedal Medvedjev.

EU neodločena za nove sankcije proti Rusiji