Medvedjev je pred osrednjo slovesnostjo ob obletnici zmage nad Nemčijo spregovoril za ruski časnik Izvestija. Intervju je potekal v predsedniški rezidenci blizu Moskve. Foto: EPA
Medvedjev je pred osrednjo slovesnostjo ob obletnici zmage nad Nemčijo spregovoril za ruski časnik Izvestija. Intervju je potekal v predsedniški rezidenci blizu Moskve. Foto: EPA

V nedeljo bo v Moskvi osrednja slovesnost ob 65. obletnici zmage nad nacistično Nemčijo, predtem pa je ruski predsednik Medvedjev nekdanjo Sovjetsko zvezo označil za totalitarni režim, ki je zatiral pravice ljudi, Josipa Stalina pa je označil za diktatorja, čigar zločinov ne bo mogoče nikoli odpustiti.

"Pogosto je zmaga nad fašisti predstavljena kot rezultat druge fronte, ki so jo zavezniki odprli na Zahodu. Dejansko pa so nemške sile odločilni poraz doživele na vzhodni fronti v boju proti Sovjetski zvezi," je v pogovoru za časnik Izvestija povedal Medvedjev, ob tem pa je dodal še, da brez te velike žrtve Rdeče armade Evropa danes ne bi bila moderna in cvetoča celina. "Evropa bi bila najverjetneje veliko koncentracijsko taborišče," je prepričan ruski predsednik.

"Stalin je bil zločinec, zato njegovih simbolov v Rusiji ne bo"
Josipa Stalina, ki je vodil nekdanjo Sovjetsko zvezo, je Medvedjev označil za zločinca in dejal, da si je takratno vodstvo v Moskvi želelo državo popeljati naprej, a Stalin je zagrešil "množične, neodpustljive zločine" nad lastnim narodom. Ob tem je Medvedjev kritiziral tudi nekatere pobude v Rusiji, da naj bi javne prostore ob nedeljskih slovesnostih v Moskvi "okrasili" s Stalinovimi portreti. "V Kremlju ne bomo v nobenem primeru uporabili simbolov, kot so Stalinovi plakati," je še dejal in kot zavrnil možnost, da bi se stalinizem vrnil v ruski vsakdan.

Pred nedeljsko vojaško parado v ruski prestolnici je Medvedjev posvaril tudi pred idealizacijo leta 1991 razpadle Sovjetske zveze. "Sovjetska zveza je bila zelo zapletena tvorba in režima ni mogoče drugače opisati kot totalitarnega. Takrat so zatirali temeljne pravice in svoboščine." Ruski predsednik se je zavzel tudi za popolno odprtje arhivov o drugi svetovni vojni. "Skrajni čas je že," je dejal.