V Rusiji se še vedno spominjajo nekdanjega sovjetskega voditelja Stalina. Foto: EPA
V Rusiji se še vedno spominjajo nekdanjega sovjetskega voditelja Stalina. Foto: EPA
Rusija
Bodo podobni plakati kmalu viseli po vsej Moskvi? Foto: EPA

Sporno in za nekatere v Rusiji škandalozno odločitev, ki znova oživlja zgodovinsko vlogo nekdanjega sovjetskega voditelja Josipa Stalina, je sprejel moskovski mestni svet. Tam so prepričani, da je Stalin veliki zgodovinski zmagovalec in da se bo o njem govorilo izključno glede na njegove zasluge za zmago nad fašizmom.

Hrvaški Jutarnji list, ki je objavil novico, piše, da če se bodo v Moskvi v začetku aprila (konec druge svetovne vojne bo svet praznoval 9. maja) dejansko pojavile podobe Stalina, bo to prvo javno izobešanje portretov ene najbolj negativnih osebnosti v svetovni zgodovini. V Moskvi so namreč po 20. kongresu sovjetske komunistične stranke in tajni odredbi njegovega naslednika Nikite Hruščeva podobo Stalina kot negativen spomin na zgodovino odstranili z vseh javnih krajev.

Pritožbe letijo z vseh strani
Na odločitev mestnih oblasti so se že pritožile številne politične stranke, organizacije za človekove pravice in Ruska pravoslavna cerkev. Konservativni predsednik ruske dume Boris Grizlov, ki je sicer v nekaterih izjavah dejal, da je bil nekdanji sovjetski voditelj izjemna in velika osebnost, je bil nad odločitvijo moskovskih oblasti zgrožen. "Tisti, ki želiji postaviti Stalinove slike, tvegajo vrnitev stalinskega terorja," je povedala Ljudmila Aleksejeva, predsednica Helsinškega monitorja v Rusiji.

"Vojne ni dobil Stalin, ampak ljudje in vojaki Rdeče armade," je povedal Sergej Mitrohin, predsednik ruske liberalne stranke Jabolko, in dodal, da Stalin v današnji Rusiji predstavlja zadnje zatočišče pokvarjenih političnih struktur, ki skušajo z njegovo podobo prestrašiti demokratično Rusijo. Ostro nasprotovanje odločitvi je izrazil tudi vrh Ruske pravoslavne cerkve.

Stalina se predstavlja kot pozitivno osebnost
Pobuda moskovskih oblasti se tako sklada s poskusom dela vladajočih struktur, da rehabilitirajo zgodovinsko vlogo Stalina. Vse bolj se namreč poudarja Stalinova vloga v preoblikovanju Rusije v politično, jedrsko in industrijsko velesilo, medtem ko krvave represije in večmilijonske žrtve puščajo ob robu in jih jemljejo le kot "nujno zlo" na poti ustvarjanja močne države. Tako ni presenetljivo, da je kar 30 odstotkov Rusov prepričanih, da je Stalin zločinec, prav toliko pa jih je prepričanih, da je narodni heroj.