Na črnem seznamu je 61 imen, med njimi Hitler, Email (spletna pošta) in Batman. Foto: EPA
Na črnem seznamu je 61 imen, med njimi Hitler, Email (spletna pošta) in Batman. Foto: EPA

V tej severnomehiški zvezni državi so v preteklosti nekateri starši posegli po izredno nenavadnih oblikah imen za svoje novorojenčke. Razpon se je vil vse od verige s hitro prehrano Burger King in Usnavy (v prevodu ameriška mornarica), imen, kot sta Tránsito (promet) in Escroto (moška moda) pa do Harryja Potterja, Lady Di (pokojna britanska princesa Diana) in akcijskih junakov Robocop, Terminator in Batman.

"Seznam s prepovedanimi imeni smo sprejeli zato, da zaščitimo otroke pred tem, da bodo zaradi svojega imena tarča posmeha. Vemo, da ima lahko ustrahovanje resne učinke na razvoj otrokove osebnosti in tudi na razvoj njegovih socialnih sposobnosti," je dejala direktorica registra prebivalstva Cristina Ramirez.

Napačno razumevanje pomena imen
Dodelitev nenavadnih imen otrokom ima v Mehiki dolgo tradicijo, piše britanski Guardian. Včasih se to zgodi tudi zato, ker starši ne razumejo samega pomena imena. Tako so nekateri svoje otroke poimenovali Anivdelarev, kar je v španščini okrajšava pomena obletnica revolucije (Aniversario de la revolución), starši pa zmotno menijo, da je to ime svetnika.

Na črno listo so iz preventivnih razlogov uvrstili tudi Facebook in Twitter, čeprav do zdaj tako še nihče ni poimenoval svojih otrok.

Cristina Ramirez je dejala, da bodo seznam osveževali na nekaj mesecev in dodajali nanj nova prepovedana imena. "Nekateri menijo, da s tem posegamo v svobodo staršev. Mi pa menimo, da so takšna imena napad na otroka."