Merklova bo glede Iraka nadaljevala Schröderjevo politko. Foto: EPA
Merklova bo glede Iraka nadaljevala Schröderjevo politko. Foto: EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Jacques Chirac
Voditelja bosta nadaljevala redna srečanja. Foto: EPA
Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder
Schröder vsaj začasno zapušča politiko. Foto: EPA

Po srečanju z generalnim sekretarjem Nata Jaapom de Hoopom Schefferjem je pojasnila, da bo politika njene vlade do Iraka ostala taka, kot je bila pred njenim prihodom na kanclersko mesto. To pomeni, da bodo nemški vojaki Iračane urili v sosedah Iraka.

Kasneje se je sestala tudi s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in mu zatrdila, da podpira pogovore o novi finančni perspektivi za obdobje 2007 do 2013 na decembrskem vrhu Unije.

Sicer pa možnosti za dosego dogovora ni napovedovala, prav tako pa ni izdala stališč nove nemške vlade do prihodnjega evropskega proračuna. Dejala je le, da ni vse odvisno od britanskega rabata. O tem naj bi v četrtek govorila obširneje z britanskim premierjem Tonyjem Blairom.

Podprla je tudi ustavno pogodbo, čeprav sta jo zavrnili dve državi. Po njenem mnenju bi bilo razkosanje ustave na več delov neprimerno, hkrati pa je napovedala, da si bo prizadevala za ohranitev celotnega dokumenta.

Odnosi Pariza in Berlina še naprej tesni
Pred tem se je nemška kanclerka v Parizu srečala s francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom, s katerim sta se strinjala, da so tesni odnosi med državama nujno potrebni za dobro Unije.

Tako je Chiraca, ki se ji je zahvalil, da je za svoj prvi obisk izbrala prav Francijo, povabila, naj v začetku decembra obišče Berlin.

Chirac, sicer dober prijatelj prejšnjega nemškega kanclerja Gerharda Schröderja, pa je dejal, da imata obe državi podobno vizijo EU-ja in da morajo ostale članice francosko-nemško zvezo podpirati, saj ta omogoča dobro delovanje Unije.

Nova nemška kanclerka je po pogovorih s Chiracom poudarila tudi pomen tesnih strateških vezi Evrope s Turčijo in zatrdila, da bodo pogajanja s Turčijo za polnopravno članstvo v Uniji dolgotrajen proces.

Na prvi turneji, v okviru katere bo v četrtek obiskala London, jo spremlja novi zunanji minister Frank-Walter Steinmeier.

Schröder vrnil poslanski mandat
Dan po predaji kanclerskega položaja Angeli Merkel je dosedanji kancler Schröder vrnil svoj poslanski mandat. V prihodnje naj bi se posvetil delu odvetnika v Berlinu, njegovo mesto v bundestagu pa naj bi zasedel Clemens Bollen iz Spodnje Saške.

Schröder je bil nemški poslanec med letoma 1980 in 1986, med letoma 1990 in 1998 pa je bil premier Spodnjesaške dežele. Leta 1998 je prevzel kanclerski mandat, ki pa ga je po letošnjih predčasnih volitvah izgubil. Poslanski mandat sta že pred tem vrnila premier bavarske vlade Edmund Stoiber in njegov notranji minister Günther Beckstein.