Merklova je prva ženska na kanclerskem stolčku in prva oseba iz vzhodne Nemčije, ki je zasedla najvišji položaj v državi. Foto: Reuters
Merklova je prva ženska na kanclerskem stolčku in prva oseba iz vzhodne Nemčije, ki je zasedla najvišji položaj v državi. Foto: Reuters
Tajno glasovanje v bundestagu
Nekdanji kancler Schröder je povedal, da bo svoj glas namenil Merklovi. Foto: EPA

V 614-članskem parlamentu je zanjo glasovalo 397 poslancev, kar pomeni, da ni dobila podpore vseh poslancev nove koalicije CDU, CSU in SPD, ki ima skupaj 448 poslancev. Za izvolitev je sicer potrebovala najmanj 308 glasov.

Popoldne so poslanci potrdili tudi novo vlado, ki se je drevi že sešla na ustanovni seji.

Köhler pozval k reformam
Nemški predsednik Hörst Kohler je po prisegi Merklove novo vlado pozval, naj se loti reform. "Veliko vas bo kritiziranih, toda to naj vas spodbudi pri vaših prizadevanjih, "je dejal novim ministrom.

Nekdanji kancler Gerhard Schröder se po sedmih letih poslavlja od oblasti in dejavne politike. Pred glasovanjem v bundestagu je povedal, da bo svoj glas oddal Merklovi, jutri pa poslanski mandat vrnil in se posvetil odvetniškemu poklicu in napisal knjigo.

Merklova, ki prihaja iz vzhodne Nemčije, si je kanclerski urad podrobno ogledala že v ponedeljek. Stanovanje in pisarna sta izpraznjena, Merklova pa bo obdržala 50 kilogramov težko, po naročilu izdelano pisalno mizo svojega predhodnika. Vodenje CDU-ja je predala Volkerju Kauderju, podobno kot je prihodnjega podkanclerja Franca Münterferinga na čelu SDP-ja zamenjal Peter Stuck.

Pred težko nalogo ...
Po prisegi in večerni seji nove vlade bo Merklovo čakalo naporno delo. Prvi dan jo bo v pisarni pričakalo več kot milijon modrih kuvert - protestnih pisem javnih uslužbencev, ki se v imenu varčevanja niso pripravljeni odpovedati polovici božičnice. V sredo jo čaka tudi prvi državniški obisk, ko se bo v Parizu srečala s francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom.