Merklova in Renzi sta se srečala v Berlinu. Foto: EPA
Merklova in Renzi sta se srečala v Berlinu. Foto: EPA

"Če se Evropa odpove schengenu, se s tem odpove tudi sami sebi," je povedal predsednik italijanske vlade in zagotovil, da Italija počne vse, da bi zagotovila varnost. Tako italijanske oblasti popišejo vse begunce, pri čemer so začeli odvzemanje prstnih odtisov, prebežnike pa tudi fotografirajo.

"Prepričan sem, da sta Italija in Nemčija združeni, ko se govori, da želimo več Evrope, močnejšo Evropo in učinkovitejšo Evropo," je dejal Renzi na skupni novinarski konferenci z Merklovo, katere politiko je še decembra kritiziral na vrhu EU-ja, a je zdaj poudaril skupne vrednote.

Italijanski premier je opozoril, da je Evropa v "občutljivem trenutku", ko se spopada z naraščanjem populizma. Po njegovih besedah je povsem normalno, da se ne strinjajo o vsem, a vseeno se zavedata, da imajo istega sovražnika, in to je populizem.

Rim hoče pojasnila dogovora s Turčijo
Renzi in Merklova sta govorila tudi o pomoči Turčiji, ki ji je EU obljubil tri milijarde evrov v zameno za zajezitev prihajanja prebežnikov v sosednjo Grčijo. "Nobenega dvoma ni, da bomo držali našo obljubo, a ob tem pričakujemo še določene odgovore na vprašanja, ki zadevajo predvsem nekatere podrobnosti," je dejal Renzi in napovedal, da bo Italija prispevala svoj delež k znesku, a najprej do četrtka pričakuje dodatna pojasnila. Italija je do zdaj blokirala svoj prispevek.

Merklova je za pogovore z Renzijem dejala, da so potekali v "dobrem evropskem duhu", pri čemer se je zavzela za hitro uveljavljanje dogovora s Turčijo.

Nemška kanclerka in italijanski premier sta se zavzela tudi za tesnejše sodelovanje v boju proti tihotapskim združbam. Med drugim načrtujeta vzpostavitev skupne misije za usposabljanje libijskih varnostnih sil v Tuniziji, je dejala Merklova. "Boriti se moramo proti nezakonitosti in jo spremeniti v zakonitost," je še poudarila.