Merklova je na volitvah osvojila svoj tretji kanclerski mandat. Foto: EPA
Merklova je na volitvah osvojila svoj tretji kanclerski mandat. Foto: EPA
SPD
SPD je vse bližje vstopu v veliko koalicijo. Foto: EPA

Vodstvo socialdemokratov (SPD) je po pripravljalnih pogovorih soglasno podprlo začetek koalicijskih pogajanj s konservativno unijo CDU/CSU. Pogajanja naj bi se začela prihodnjo sredo, po napovedih pa naj bi trajala od enega do dveh mesecev.

"Prepričan sem, da bomo našli smiselne rešitve za vprašanja, ki so sporna," je optimistično zatrdil vodja SPD-ja Sigmar Gabriel, potem ko so bili v stranki notranje precej razdeljeni glede tega, ali naj vstopijo v ponovno veliko koalicijo pod vodstvom Merklove.

Odločitev za zagon koalicijskih pogajanj mora v nedeljo na konvenciji stranke potrditi še okoli 200 delegatov SPD-ja. Na triurnih pogovorih so sicer glavni pogajalci stranke soglasno podprli pogajanja z Merklovo, kar daje velike možnosti, da bodo pogajanjem prikimali tudi delegati v nedeljo.

Krščanskodemokratska unija (CDU) in njena sestrska Krščanskosocialna unija (CSU) sta na parlamentarnih volitvah pretekli mesec osvojili prepričljivo zmago, a jim je do absolutne večine zmanjkalo le nekaj poslanskih sedežev, kar jih je prisililo v iskanje koalicijskega partnerja.

Velika rdeče-črna koalicija med konservativci in socialdemokrati je bila na čelu Nemčije od leta 2005 do leta 2009 in je bila že takoj po preteklih volitvah videti kot največja verjetnost, zdaj pa bo očitno postala tudi realnost, potem ko so v sredo propadla pogajanja z Merklovo in stranko Zelenih.

Največje razlike pri minimalni plači
Pri glavnih temah, kot sta reševanje krize v evrskem območju in zapiranje jedrskih elektrarn, so razlike v stališčih obeh strank minimalne. Več pregovarjanja je mogoče pričakovati pri vprašanju minimalne plače, a tudi tukaj je po mnenju poznavalcev verjeten kompromis.

SPD zahteva, da se na ravni celotne države minimalna plača določi pri 8,50 evra na uro.

"Imamo skupen cilj doseči razumno višino minimalne plače - prepričan sem, da bodo dosegli izid, a danes se o tem nismo pogovarjali," je dejal generalni sekretar CDU-ja Hermann Gröhe.

Tako Gröhe kot Gabriel sta sicer opozorila, da so za zdaj za njimi šele pripravljalni pogovori in da se ne sme prehitevati dogodkov.

Alexander Dobrindt iz CSU-ja pravi, da sta na pogovorih v četrtek vladala "jasno medsebojno zaupanje" in dogovor, da bodo prednostne naloge nove vlade rast, finančna stabilnost in zaposlovanje.

"Poiskati moramo način, kako uvesti minimalno plačo, ne da bi pri tem žrtvovali delovna mesta," je za Süddeutsche Zeitung dejal vodja CSU-ja Horst Seehofer in dodal, da je zanj pomembneje, da ne bo zviševanja davkov ali povečevanja javnega dolga.

Med glavnimi spornimi vprašanji so poleg minimalne plače še davki, saj jih želi SPD za najbogatejše Nemce zvišati, konservativci pa povečevanju davčnega bremena nasprotujejo.