Merklova je obiskala dokumentacijsko središče v Berlinu. Foto: EPA
Merklova je obiskala dokumentacijsko središče v Berlinu. Foto: EPA

Merklova je obiskala dokumentacijsko središče v Berlinu, kjer je bila nekdaj centrala nacističnih jurišnih enot SS in tajne policije gestapo.

Ob odprtju razstave z naslovom Topografija nasilja je Merklova dejala, da je bil vzpon Hitlerja mogoč, ker sta pri tem sodelovala nemška elita in velik del družbe, večina pa je bila kvečjemu ravnodušna.

Razstava, ki so jo danes odprli, je posvečena imenovanju Hitlerja za kanclerja 30. januarja 1933. Razstava prikazuje prve mesece nacionalsocialistične vladavine, posvečena pa je 36 državljanom, ki so bili žrtve pregona v prvih tednih nacionalsocialističnega prevzema oblasti.

Berlinski župan Klaus Wowereit je ob odprtju razstave dejal, da je 30. januar 1933 zarezal dramatičen rez v zgodovino mesta. Strah in grozo, ki sta izšla iz tega dne, je čutiti še danes. Pri tem je znova izrazil podporo zahtevi po prepovedi desničarske Nacionalne demokratske stranke Nemčije NPD.

Hitler je kot vodja nacionalsocialistov pred natanko 80 leti zasedel kanclerski položaj. S tem se je začel njegov vzpon na absolutno oblast, posledica katerega sta bili druga svetovna vojna in smrt okoli 60 milijonov ljudi.

Spomin na Hitlerjev vzpon
Spomin na Hitlerjev vzpon