Nemčija računa, da bo izgubljeno energijo nadomestila s pomočjo obnovljivih virov in s krepitvijo sodobnih plinskih elektrarn. Foto: EPA
Nemčija računa, da bo izgubljeno energijo nadomestila s pomočjo obnovljivih virov in s krepitvijo sodobnih plinskih elektrarn. Foto: EPA

Na srečanju Krščansko-socialne unije (CSU), hčerinske stranke vladajočih krščanskih demokratov, je Merklova dejala, da se ji zdi primeren predlog CSU-ja, po katerem bi vse preostale nemške jedrske elektrarne zaprli do leta 2022.

Ob tem je kanclerka obljubila, da bo njena vlada določila natančen datum za nemško slovo od jedrske energije. Odločitev naj bi vlada sprejela 6. junija.

Fukušima zapečatila usodo nemških jedrskih elektrarn
Merklova je sprva načrtovala podaljšanje življenjske dobe nemških jedrskih elektrarn, a je njene načrte prekrižala katastrofa na Japonskem, ko je bila v potresu in po uničujočem cunamiju močno poškodovana elektrarna Fukušima.

Jedrska energija nikoli ni bila posebej priljubljena med Nemci in odločitev Merklove o podaljšanju delovanja nukleark je vladajoče krščanske demokrate pripeljala do hudega poraza na deželnih volitvah.

Trenutno izmed vseh nemških jedrskih elektrarn delujejo le štiri, saj preostale niso priključene na električno omrežje zaradi moratorija in vzdrževalnih del.

Dopisnik RTV Slovenija Boštjan Anžin je za Radio Slovenija poročal, da energetski koncerni svarijo pred električnim mrkom. Zdaj je Nemčija prisiljena elektriko uvažati, med drugim tudi iz jedrskih elektrarn v Franciji in na Češkem ter poljskih termoelektrarn.