Britanski minister je kosovskemu premierju zagotovil podporo pri oblikovanju večetničnega Kosova. Foto: EPA
Britanski minister je kosovskemu premierju zagotovil podporo pri oblikovanju večetničnega Kosova. Foto: EPA

Poudaril je, da bo navzočnost misije EU-ja namenjena krepitvi vladavine prava. "Naslednji korak je razporeditev Eulexa na vsem območju Kosova. To se bo zgodilo in bo pomemben korak naprej." Miliband se je ustavil na obisku v Beogradu, potem pa obiskal tudi Prištino, kjer je tamkajšnjim oblastem zagotovil polno podporo pri gradnji demokratičnega in večetničnega Kosova.

Kosovski mediji so pred obiskom britanskega ministra ugibali, ali bo njegov obisk sprožil tudi pritisk na Prištino, da naj popusti glede pogojev, ki jih Beograd zahteva, preden bo dal zeleno luč za nastanitev Eulexa na severu Kosova.

Miliband je zatrdil, da on ne more ukazovati, kako naj se Združeni narodi pogovarjajo s sprtima stranema o šestih točkah iz pisma generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna. Ob tem pa je poudaril, da ne verjame, da bi lahko kosovska vlada podpisala nekaj, s čimer bi prekoračila t. i. rdečo črto, ki jo je predtem začrtala. "In tudi mi ne bodo od vlade zahtevali nečesa, kar bi vodilo k prekoračitvi te črte."

K. T.