Ko so starši obupani, prodajo celo svoje otroke, te pa pogosto čaka izkušnja, ki zaznamuje celo njihovo življenje. Foto: Reuters
Ko so starši obupani, prodajo celo svoje otroke, te pa pogosto čaka izkušnja, ki zaznamuje celo njihovo življenje. Foto: Reuters

Spolna trgovina v Kambodži je nepredstavljiva, vlada pa ne izpolnjuje niti minimalnih standardov za zmanjšanje števila žrtev, ki jih trgovina prizadene.

Poročilo ameriškega zunanjega ministrstva
Kamboški otrok
V Kambodži otroke zaradi nevzdržnih življenjskih razmer prodajajo v suženjstvo. Foto: EPA
Pozivov k izkoreninjenju trgovine z ljudmi po svetu ne manjka. Foto: EPA

Trgovina z ljudmi, predvsem spolna trgovina, povzroča po svetu velike težave. Žrtev tovrstne trgovine je vsako leto več, pogosto pa je povezana tudi z organiziranim kriminalom, za katerega pomeni eno najbolj donosnih dejavnosti. Spolna trgovina sega na številna področja in vpliva na številne družbene sloje.

Mlade ženske in otroci, ki so zaradi gospodarske prikrajšanosti ali psihičnega nasilja že tako ranljivi, so lahke tarče. Obravnavani so kot blago, ki se ga lahko za spolne storitve kupuje in prodaja.

V upanju na boljše življenje pripravljeni storiti vse
Večina žrtev se k spolni trgovini zateče, ker si obupno prizadevajo za skromno preživetje. Ker oni ali njihovi starši sanjajo o boljšem življenju, to trgovci z ljudmi izkoriščajo, saj jim ponujajo delo in udobnejše življenje. A namesto prave službe otroci pristanejo v pasti: zasužnjijo jih in prisilijo v prostitucijo, njihovo življenje pa dejansko uničujejo izkoriščanje, pohlep ter psihično in fizično trpljenje.

Kambodža središče spolne trgovine
Poročilo ameriškega zunanjega ministrstva navaja, da je Kambodža tista država, ki je najbolj vpletena v spolno trgovino in je tako izvorna kot tudi tranzitna država. Razmere v Kambodži, kjer je več milijonov prebivalcev prisiljenih živeti z manj kot 50 centi na dan, dobesedno prisilijo nekatere ženske, da se v želji po dodatnem zaslužku vpletejo v spolno trgovino. Zaradi revščine so starši pogosto skoraj prisiljeni, da svoje otroke prodajo za smešen denar, ti pa nato pogosto pristanejo na cesti, kjer ponujajo svoje spolne storitve.

Pretresljive zgodbe
V Kambodži je spolna industrija milijardni posel. Zgodbe, ki pricurljajo v medije, so grozljive. Šestletna deklica, ki so jo starši prodali v neko javno hišo za borih 10 dolarjev, je pri svojih rosnih letih postala igračka za nepotešene moške, ki na njej izživljajo svoje iztirjene fantazije. Spet druga deklica, stara 10 let, je bila dve leti zaprta v kletki, iz katere so jo spustili samo takrat, ko jo je posilil kateri izmed moških, ki so za to plačali veliko denarja, ta pa je šel v žepe brezsrčnih izkoriščevalcev. Takih zgodbic se v Kambodži ne da našteti.

Mlade deklice, ki bi se morale pripravljati za svoj prvi šolski dan ali uživati ob igri s prijatelji, vsak dan posili deset, 15, 20 ali celo več moških, ki jih poleg vsega še pretepajo.

Žrtve spolne trgovine izpostavljene virusu HIV
Velika težava spolne trgovine sta tudi virus HIV in aids. Stranke ne uporabljajo kondomov, zvodnikom je kratko malo vseeno, trpijo pa deklice. Po podatkih ameriškega ministrstva za zdravstvo naj bi bilo z virusom HIV okuženih skoraj 40 odstotkov deklic in žensk, ki ponujajo svoje spolne storitve.

Spolna trgovina z otroki je najbolj nizkoten način izkoriščanja in groba kršitev otrokovih in človekovih pravic. Kako lahko mednarodna skupnost dopušča, da na svetu, kjer naj bi bile človekove pravice svete, nekateri živijo v razmerah, ki jih ne zasluži popolnoma nihče?

B. T.

Spolna trgovina v Kambodži je nepredstavljiva, vlada pa ne izpolnjuje niti minimalnih standardov za zmanjšanje števila žrtev, ki jih trgovina prizadene.

Poročilo ameriškega zunanjega ministrstva