Množica podpornikov je po spopadih z varnostniki in policijo Sakašvilija
Množica podpornikov je po spopadih z varnostniki in policijo Sakašvilija "rešila" iz policijskega avtomobila. Foto: Reuters
Mihail Sakašvili
Prerivanje ob aretaciji Sakašvilija pred njegovim stanovanjem v središču Kijeva. Foto: Reuters

Privrženci 49-letnega politika so zaprli cesto v središču Kijeva, razbili steklo na policijskem avtomobilu, sneli vrata in ga izpustili iz vozila. "Na milijone nas je, smo zelo močni. Gremo v parlament, kjer bomo zahtevali odstavitev," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal z množico obkroženi Sakašvili.

Pred tem so Sakašvilija v Kijevu aretirali zaradi suma pomoči kriminalni organizaciji. Ko je policija vstopila v njegovo stanovanje v središču mesta, se jim je Sakašvili upiral in celo grozil, da bo skočil skozi okno. Ukrajinske oblasti so zjutraj vdrle v njegovo stanovanje in ga preiskale, Sakašvili pa je zbežal na streho stavbe in grozil s samomorom.

Na kraj dogodka so prišli tudi reševalci, pod stavbo pa se je zbrala množica ljudi, ki jim je Sakašvili dejal: "Želijo me ugrabiti, ker sem dvignil svoj glas za zaščito ukrajinskega ljudstva. Želeli so me odpeljati na skrivaj, a jim ni uspelo." Porošenka je obtožil, da je izdajalec in goljuf.

Varnostnim silam je nato Sakašvilija uspelo odstraniti s strehe in ga odpeljati s policijskim vozilom, iz katerega ga je množica nato osvobodila. Sakašviliju sicer grozi do pet let zapora.

Spori z ukrajinskimi oblastmi
Gre za zadnji zaplet v sporu med oblastmi v Kijevu in Sakašvilijem, ki zadnja tri leta živi v Ukrajini, a so mu pred nekaj meseci odvzeli ukrajinsko državljanstvo. Proti spornemu politiku, ki je vodil Gruzijo med letoma 2004 in 2013, so v lastni državi vložili kazensko obtožnico zaradi obtožb o korupciji, njega pa izgnali. Sakašvili se je na oblast v Gruziji povzpel z rožnato revolucijo, bil je tudi predsednik med petdnevno vojno z Rusijo leta 2008.

Razkol s Porošenkom
Zatekel se je v Ukrajino, kjer je dobil ukrajinsko državljanstvo in se hkrati odrekel gruzijskemu. Bil je eden najglasnejših glasov ukrajinske opozicije med protesti na trgu Maidan in nato tudi tesen zaveznik ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, ko je množica protestnikov odnesla Viktorja Janukoviča. Maja leta 2015 je Porošenko Sakašvilija na vsesplošno presenečenje celo imenoval za guvernerja Odese. Sakašvili je obljubil mnogo reform, a velikih obljub ni uresničil. Lani poleti je z mesta guvernerja odstopil z utemeljitvijo, da so ga ovirali v boju proti korupciji.

Politika sta se nato razšla in postala nasprotnika. Porošenko je nato letos Sakašviliju odvzel ukrajinsko državljanstvo, ker naj bi priskrbel napačne informacije, ko je posredoval prošnjo za državljanstvo. V nedeljo je Sakašvili svoje podpornike pozval, naj se utaborijo na glavnem trgu v Kijevu, če parlament v enem tednu ne bo sprejel zakona o možnosti ustavne obtožbe predsednika. Njegov poziv je privabil 2.500 ljudi. Nekaj ur pozneje je okoli 150 ljudi z zakritimi obrazi zaprlo vstop v edino ukrajinsko televizijo, ki je poročala o Sakašvilijevem shodu, piše AP. Zahtevali so, da televizija spremeni svojo uredniško politiko in da se njen lastnik, sicer tudi poslanec Jevgenij Murajev, opraviči.