Posredovati so morali tudi specialci. Foto: RTV SLO
Posredovati so morali tudi specialci. Foto: RTV SLO
Večina vpletenih v spopad naj bi bila nezakonitih priseljencev. Foto: RTV SLO

Po poročanju ruskih medijev se spopad ni zgodil zaradi nacionalnega vprašanja, saj so bili v spopad vpleteni prebivalci ruskega Kavkaza in priseljenci iz nekdanjih sovjetskih držav v osrednji Aziji, temveč zaradi posla. Tadžikistance in Uzbekistance naj bi napadli Čečeni in Dagestanci, ki so hoteli svojo konkurenco izriniti in uveljaviti svoje podjetje, ki bi pokopališču Hovansko, ki je veliko 200 hektarjev, nudilo svoje usluge. Tovrstna dejavnost naj bi bila zelo dobičkonosna.

Napadalci naj bi izvedli dobro načrtovan napad, saj so na pokopališče vstopili z vseh strani. "Prišli so do nas in nam rekli: 'Zdaj delate za nas. Dali nam boste ves svoj denar, od katerega vam bomo dali 10 odstotkov.' Z njimi se nismo strinjali, zato so se vrnili oboroženi, bilo jih je okoli 100, in začeli streljati, le zaradi denarja," je dejal eden izmed ranjenih za LifeNews.

Aretiranih 50 ljudi
Očividci so za portal RT dejali, da je streljanje s puškami trajalo najmanj 15 minut. Posredovati je morala policija, ki prvič uporabila tudi enote narodne garde, in aretirala 50 ljudi. Po podatkih oblasti je bilo v pretep vpletenih 200 ljudi, nekateri omenjajo tudi številko 400.

V incidentu so bili ubiti trije ljudje, 29 pa ranjenih, štirje so še vedno v kritičnem stanju. Neuradno naj bi bil ena izmed žrtev policist. Policija je zasegla več vrst strelnega orožja, tudi kalašnikovke.

V pretep so bili vpleteni nezakoniti priseljenci, ki se po poročanju ruskega urada za priseljence pogosto skrivajo ravno na pokopališčih. "Današnji primer ni prvi. Nelegalni migranti se poskušajo pred uradom skriti na pokopališčih. Namenoma kalijo red in mir ali pa so agresivni do obiskovalcev in administracije," so za agencijo Interfax dejali z ruskega notranjega ministrstva.