Policijske enote ustavljajo in preverjajo ves promet v San Bernardinu, saj naj bi s kraja napada z vozilom pobegnil vsaj en napadalec. Foto: Reuters
Policijske enote ustavljajo in preverjajo ves promet v San Bernardinu, saj naj bi s kraja napada z vozilom pobegnil vsaj en napadalec. Foto: Reuters
San Bernardino - množično streljanje
V središču južnokalifornijskega mesta San Bernardino so se zgrnile vse razpoložljive policijske enote, ki iščejo močno oborožene napadalce, ki so izvedli pokol v ustanovi za pomoč osebam s posebnimi potrebami. Foto: AP
San Bernardino - množično streljanje
Posnetki tamkajšnjih televizij razkrivajo, da je bilo v streljanju ranjenih več ljudi, ki so se v ustanovi zbrali na prireditvi. Foto: Reuters
Množično streljanje v ZDA

Na novinarski konferenci vseh zbranih policijskih sil v San Bernardinu so oblasti potrdile, da je bilo v strelskem napadu ubitih najmanj 14 ljudi, še 14 pa jih je bilo resneje ranjenih in so potrebovali bolnišnično oskrbo.

Policijska akcija še ni končana, zaradi česar prihaja do protislovnih informacij, oblasti pa so poudarile, da še ne vedo za motiv napada, zaradi česar ne izključujejo tudi terorističnega napada.

"Napadalci so bili na vojaški akciji"
Najnovejši strelski pohod v ZDA so domnevno trije napadalci zagrešili v zgradbi Inland Regional Center, v kateri pomagajo osebam z motnjami v duševnem in telesnem razvoju. V omenjenem centru je bilo med napadom več sto ljudi.

Napad se je začel med prireditvijo za uslužbence v pritličnem avditoriju, kamor so vpadli močno oboroženi in v neprebojne jopiče oblečeni trije napadalci, ki so začeli pobijati s puškami. Vodja policije v San Bernardinu Jarrod Burguan ni želel ugibati in je bil zadržan pri podajanju informacij, a je javnosti dejal: "Storilci so bili na vojaški akciji. Osumljenci so pobegnili in nimamo pojma, kje so."

Izginili še pred prihodom policije
V prvih treh urah po napadu policija ni aretirala še nobenega osumljenca za napad, pri čemer je vodja policije odkrito priznal, da imajo zelo malo podatkov o napadalcih, zaradi česar še ne morejo izdati opisa. Napadalci so bili v zgradbi samo nekaj minut in so zapustili poslopje še pred prihodom prvih policistov.

Predstavniki policije San Bernardino so potrdili, da je s kraja streljanja vsaj eden izmed napadalcev pobegnil v črnem športnem terenskem vozilu. Zaprte so vse javne ustanove, kot so mestni uradi, sodišča, poostreno je varovanje šolskih poslopij, po mestu in okolici so postavljene policijske zapore, v zraku je več policijskih helikopterjev.

Številni so se zabarikadirali v pisarne
Neki moški je zbranim novinarjem v mestu pokazal kratko sporočilo hčerke, v katerem mu sporoča, da se skriva znotraj zgradbe, v kateri dela. "Ustreljeni ljudje. V pisarni čakamo policiste. Moli za nas, zaklenjeni smo v pisarno," je zapisala hčerka Terryja Petita, poroča BBC. Po treh urah so prostor zapustili še zadnji ujetniki napadenega kompleksa.

Lov na napadalce
Po nepotrjenih podatkih naj bi policija v napadeni zgradbi našla tudi razstrelivno napravo. Okolico Inland Regional Centra so zasedle policijske enote, med njimi je več posebnih enot in pripadniki FBI-ja ter agencije za orožje ATF.

V mestu z 200 tisoč prebivalci, ki leži 100 km vzhodno od Los Angelesa, vlada izredno stanje, policija pa išče napadalce, ki so se potuhnili. Šerifov urad San Bernardino je prebivalce okrožja pozval, naj se izogibajo območju streljanja, ki je na obrobju mesta, zraven ustanove je tudi obsežno igrišče za golf.

Novo streljanje že politična tema
O napadu je bil nemudoma obveščen tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je v Franciji na podnebni konferenci. Množično streljanje je hitro postala tudi tema volilnega boja predsedniških kandidatov. Vodilna demokratska kandidatka Hillary Clinton je na Twitterju zapisala: "Zavračam sprejemanje tega kot normalno. Začeti moramo akcijo, da zdaj ustavimo nasilje z orožjem."

Množično streljanje v ZDA