Iran je stresel močan potres. Foto: Google Earth
Iran je stresel močan potres. Foto: Google Earth
Karači
Prebivalci Karačija v Pakistanu so se v paniki zgrnili na ulice. Foto: EPA

Žarišče potresa je bilo na globini 95 kilometrov in okoli 90 kilometrov jugovzhodno od mesta Haš v bližini meje s Pakistanom. Gre za puščavski gorski predel, ki je redko poseljen.

Zaradi odročnosti prizadetega območja se je težko dokopati do podatkov o morebitnih žrtvah, težave pa povzročajo tudi prekinjene komunikacijske zveze.

Eden izmed iranskih uradnikov je sporočil, da bi lahko umrlo več sto ljudi, medtem ko je iranski poslanec s tega območja povedal, da število žrtev verjetno ni veliko. Iranski krizni center je sporočil, da po zadnjih dosegljivih podatkih potres ni zahteval nobene smrtne žrtve v Iranu.

Iz sosednjega Pakistana so poročali, da je umrlo najmanj 35 ljudi. V New Delhiju so se zaradi tresenja zamajale številne stavbe.

"Gre za najmočnejši potres v Iranu v zadnjih 40 letih in pričakujemo na stotine mrtvih," je za agencijo Reuters povedal neimenovani vir iranski uradnik.

A iranski politik Hamid Reza Pašang je pod drugi strani dejal, da so mu ljudje s prizadetih območij sporočili, da ne gre za potres, ki bi povzročil veliko smrtnih žrtev.

Iranska televizija je sicer poročala o 40 mrtvih, vendar so ob tem povedali, da za to nimajo uradne potrditve.

Iranski Rdeči polmesec je na prizadeto območje poslal reševalne ekipe.

Prelomnica usodna za Iran
To je že drugi močan potres v Iranu v tednu dni. Točno pred enim tednom je namreč jug Irana stresel potres z magnitudo 6,1. V potresu je umrlo več kot 30 ljudi, na stotine pa je bilo ranjenih.

Na območju, kjer so se tresla tla, je edina iranska jedrska elektrarna Bušer, ki pa naj pri tem ne bi bila poškodovana. Tudi današnja prva poročila pravijo, da potres jedrske elektrarne ni poškodoval.

Iran leži na eni večjih tektonskih prelomnic in je zato pogosto prizorišče močnih potresov. Leta 2003 je potres z magnitudo 6,6 popolnoma zravnal mesto Bam na jugovzhodu Irana, pri čemer je umrlo več kot 25.000 ljudi.