Študenti virginijske univerze skupaj preživljajo najhujše trenutke po napadu. Foto: EPA
Študenti virginijske univerze skupaj preživljajo najhujše trenutke po napadu. Foto: EPA
Študenti Virginia Tech
Študenti so vidno pretreseni prebirali študentski časopis o podrobnostih napada. Foto: EPA
Južnokorejski odziv na pokol
Nove podrobnosti o morilcu

Južnokorejski študent, ki je v ponedeljek na univerzi v ameriški zvezni državi Virginija ubil 32 ljudi, potem pa si sodil še sam, naj bi v svoji sobi pustil več strani dolgo pismo, kjer naj bi pojasnil namere svojega dejanja.

Policija je obstoj poslovilnega pisma sicer zanikala, so pa sporočili, da naj bi bil Čo Seung Hui miren, tih in neopazen študent, a da lahko na podlagi njegovih dramskih besedil pri predmetu kreativnega pisanja sklepajo, da je bil nagnjen k nasilju. Tudi tiskovni predstavnik univerze Larry Hincker je povedal, da je bil Čo Seung tih študent, ki ga ni poznalo veliko ljudi, in da je imel veliko težav pri zbiranju podatkov o njem.

Študent kazal vedenjske motnje
V Čo Seungovi sobi, ki so jo policisti preiskali, so odkrili, da je študent povsem zakonito kupil dve pištoli - eno 9-milimetrsko in drugo, 22-kalibrsko, ki ju je policija pozneje našla na univerzi, kjer se je zgodil napad. Policija je sporočila še, da je Čo Seung kazal nasilne in neprilagojene vedenjske znake, saj naj bi zalezoval študentke in zakuril sobo v študentskem domu.

Čo Seung je obiskoval enega izmed zadnjih letnikov na dodiplomskem študiju angleške književnosti. V ZDA je s starši prišel, ko je imel osem let, imel je dovoljenje za prebivanje, delo in študij v ZDA, ni pa imel volilne pravice. Starši živijo v Centervillu v Virginiji, on sam pa je živel v študentskem naselju.

Bush tolažil študente
Na univerzi Virginia Tech že dva dni potekajo spominske slovesnosti za žrtve krutega napada. V torek zvečer so se vsi študenti zbrali na kampusu in prižgali sveče ter se tako skupaj spomnili svojih kolegov.

Med govorniki na torkovi žalni slovesnosti je bil tudi ameriški predsednik George Bush, ki je študente pozval, naj ohranijo upanje in vero in naj se drug drugemu pomagajo prebiti skozi hude čase. "Naj vas ne premaga zlo, ampak premagajte zlo z dobrim," je povedal predsednik Bush.

Južnokorejski odziv na pokol
Nove podrobnosti o morilcu