Žrtve streljanja so prepeljali v Izrael, kjer jih bodo pokopali. Foto: Reuters
Žrtve streljanja so prepeljali v Izrael, kjer jih bodo pokopali. Foto: Reuters
V spomin na žrtve so bedeli v Parizu in Toulousu. Foto: EPA
Streljanje v Franciji
Francija v lovu na morilca

Francosko notranje ministrstvo je sporočilo, da je kamera eden izmed indicev, ki pomaga policiji ustvarjati profil morilca, v lov za katerim so se podali. Priča naj bi videla, da je neznanec imel okoli vratu s pomočjo jermena pripeto kamero.

Notranji minister Claude Gueant je storilca opisal kot hladno, odločeno osebo, ki se ima pod nadzorom in je zelo kruta. Dodal je, da ne vedo, ali je posnel svoje celotno dejanje.

Policija je napad povezala z dvema streljanjema prejšnji teden, v katerem so umrli trije vojaki severnoafriškega rodu. V vseh treh primerih sta bila uporabljena ista pištola in isti ukraden skuter. Pariško tožilstvo je sporočilo, da bi neznanec lahko napadel znova.

Prvič v zgodovini Francije so razglasili t. i. škrlatni alarm, ki oblastem omogoča uvedbo strogih varnostnih ukrepov, med katerimi so tudi mešane policijsko-vojaške patrulje, prekinitev javnega transporta in zaprtje šol.
Minuta molka za žrtve
In medtem ko so se žalujoči v Toulousu zbrali na nočnem bedenju pred šolo, se je v središču Pariza v spomin na žrtve zbralo na tisoče ljudi, od katerih so številni s transparenti in izraelskimi zastavami protestirali proti rasizmu. Preiskovalci menijo, da za napadi stoji bodisi skrajna desnica bodisi skrajni islamisti in že preiskujejo vrsto neonacističnih skupin.
Vse šole v Franciji so se žrtvam poklonile z minuto molka točno ob 11.00.
Najvišji alarm

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je nemudoma po napadih odletel v Toulouse, je dogodek opisal kot "nacionalno tragedijo" in pripomnil, da se zdi očitno, da je motiv antisemitski. Ob tem je napovedal, da bodo pred vsemi verskimi šolami kot tudi judovskimi in muslimanskimi verskimi zgradbami nameščeni pazniki, za jugozahod Francije pa velja najvišja stopnja terorističnega alarma.
Streljanje pred šolo Ozah Hatorah se je zgodilo zjutraj, ko so starši vodili svoje otroke v šolo. Med mrtvimi je Jonathan Sandler, 30-letni rabin in učitelj, ter njegova dva sinova, stara tri in šest let. Četrta žrtev je sedemletna deklica Myriam Monsonego, ravnateljeva hčerka. Umrla je v očetovih rokah.

Vse štiri žrtve imajo tako francosko kot izraelsko državljanstvo in jih bodo v sredo pokopali v Izraelu, kamor so jih prepeljali preko Pariza.

Ashtonova ujezila Izrael
Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je zavrnila obtožbe Izraela, da je v izjavi po streljanju potegnila vzporednice med napadom v Toulousu in slabimi življenjskimi razmerami otrok v Gazi. Ashtonova je po ponedeljkovem incidentu spomnila na vse otroke, "ki so bili ubiti v različnih razmerah". Pri tem se je navezala na nedavno avtobusno nesrečo belgijskega avtobusa v Švici, v kateri je umrlo 22 otrok, lanski dvojni napad terorista Andersa Behringa Breivika na podmladek norveški laburistov, razmere v Siriji in tudi na to, kar se "dogaja v Gazi in na različnih območjih sveta".

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je izrazil svojo jezo zaradi "primerjave načrtovanega napada na otroke in natančnih, obrambnih dejavnosti izraelskih obrambnih sil, ki so namenjene uboju teroristov, ki uporabljajo otroke kot človeški ščit". Iz urada izraelskega zunanjega ministra Avigdorja Liebermana so sporočili, da po mnenju ministra "izjava Ashtonove ni primerna". "Izrazil je upanje, da bo besede preučila in jih spremenila," so sporočili in poudarili, da ne more biti nobene primerjave med streljanjem v Toulousu in razmerami na območju Gaze.

Tiskovni predstavnik Ashtonove je zavrnil očitke Liebermana in dejal, da Ashtonova ni primerjala območja Gaze z dogodkom v Toulousu. Po njegovih navedbah so bile besede Ashtonove ob konferenci o prihodnosti palestinske mladine "zelo popačene", saj naj bi se v svoji izjavi navezala na vse tragedije po svetu, v katerih umirajo otroci.

Streljanje v Franciji
Francija v lovu na morilca