Forbes je Kimu napovedal le še eno leto življenja. Foto: EPA
Forbes je Kimu napovedal le še eno leto življenja. Foto: EPA
Mukeš Ambani
Mukeš Ambani je bil letos z 29 milijardami dolarjev na četrtem mestu najbogatejših ljudi. Foto: EPA

Priznana ameriška revija Forbes je objavila svojo napoved o tem, kako se bo naš svet vrtel v prihodnjih desetih letih. Dotaknili so se različnih področij, tako političnega dogajanja, zdravstva, finančnih zadev in razvoja znanosti.

Med njihova najzanimivejša predvidevanja sodi trditev, da bo moški spol za razmnoževanje človeške vrste že leta 2016 postal povsem nepotreben, saj bodo strokovnjaki razvili umetno, sintetično spermo. Zdravstvo bo nasploh naredilo velik korak naprej, saj naj bi do leta 2020 razvili tudi povsem avtomatizirane robote, ki bodo samostojno opravljali zahtevne operacije odstranjevanja tumorov.

V Šrilanko "podnebni begunci"
Leta 2020 se bo v Šrilanki začela prva "podnebna vojna" v zgodovini, saj bodo otok poskusili zavzeti islamski skrajneži z bližnjih Sejšelov, isto leto pa bodo začele delovati tudi turistične agencije, ki bodo ponujale komercialne polete na Luno.

Po napovedih Forbesa bo Severna Koreja leta 2011 objokovala smrt "ljubljenega vodje" Kim Džong Ila, na prestolu pa ga bo takrat nasledil njegov sin. Hčeri Billa in Hillary Clinton, Chelsea, bo že leta 2016 uspelo zasesti stolček v ameriškem senatu, a šli so še bolj v podrobnosti - trdijo namreč, da bo postala prva senatorka, ki bo mandat osvojila, ko bo v blaženem stanju.

Še o stanju gospodarstva: Forbes napoveduje, da se bo recesija končala šele leta 2018, takrat, ko se bo stopnja brezposelnosti v ZDA znižala na sedem odstotkov. Bernard Madoff, finančnik, obtožen največje investicijske prevare na Wall Streetu, naj ne bi zdržal življenja za zapahi in naj bi v enem letu naredil samomor. Leta 2014 pa bo najbogatejši Zemljan postal indijski poslovnež Mukeš Ambani, ki bo tako za seboj pustil Mehičana Carlosa Slima.

Najtežje je napovedati bližnjo prihodnost
In še: leta 2017, torej čez sedem let, naj bi se na policah trgovin znašlo tudi v laboratorijih pridelano meso, za katero ne bo treba ubiti niti ene živali.

Forbes svojo napoved, imenovano "What Happens Next – Our Look Ahead", izdela glede na resnične podatke, projekcije in dejstva, vse skupaj pa poveže še z nekoliko "znanstvene fantastike". "Prihodnost leži v rokah neustrašnih in drznih. Zazrite se več kot 30 let v prihodnost in kritiki vam bodo oprostili spodrsljaje. Mi smo se lotili mnogo težjega izziva z višjimi zahtevami - napovedati prihodnost, ki nas čaka tako rekoč za vogalom," so zapisali.