Nekdanja direktorica družbe News International Rebekah Brooks bo pred sodnike stopila 3. septembra letos. Foto: EPA
Nekdanja direktorica družbe News International Rebekah Brooks bo pred sodnike stopila 3. septembra letos. Foto: EPA

Obtožnica novinarje bremeni, da so med letoma 2000 in 2006 nezakonito prestregli glasovno pošto okoli 600 ljudi, med njimi hollywoodskima zvezdnikoma Bradu Pittu in Angelini Jolie ter britanskemu igralcu Judu Lawu, glasbeniku Paulu McCartneyju in nogometašu Waynu Rooneyju kot tudi politikom in žrtvam kriminala.

Obtožnica bremeni tudi nekdanjega tiskovnega predstavnika Camerona
Pred sodnika bodo tako stopili nekdanji odgovorni urednik tabloida News of the World Stuart Kuttner, nekdanji urednik novic Greg Miskiw, nekdanji voditelj novic Ian Edmonson, nekdanji novinar Neville Thurlbeck, novinar James Weatherupi in zasebni detektiv Glenn Mulcaire, ki je bil leta 2007 zaradi vdiranja v telefone že obsojen na šest mesecev zapora.

Na sodišču pričakujejo tudi Andyja Coulsona, ki je bil urednik News of the World od leta 2003 do leta 2007, nato pa tiskovni predstavnik premierja Davida Camerona, a je januarja 2011 s položaja odstopil. Zaradi vpletenosti v škandal so ga lani tudi aretirali.

Operacija Weeting: 24 aretacij in ukinitev tabloida News of the World
V Veliki Britaniji je izbruhnil velik medijski škandal, ko so na dan prišli podatki o nezakonitem vdoru v glasovno pošto ugrabljene in umorjene najstnice Milly Dowler (in kot se je pozneje izkazalo, tudi številnih znanih osebnosti), ki so jih izvajali novinarji tabloida News of the World.

Britanska policija je v okviru t. i. operacije Weeting od januarja lani aretirala skupno 24 ljudi. Med njimi že omenjenega Coulsona in nekdanjo direktorico družbe News International Rebekah Brooks, ki bo pred sodnike stopila 3. septembra.

Brooksova je bila urednica tabloida od leta 2000 do 2003, potem je bila urednica najbolj prodajanega britanskega tabloida The Sun, na koncu pa še direktorica družbe News International. Po ukinitvi News of the World ima v lasti še tri časopise.

Preiskavi o sumu podkupovanja in vdiranja v računalnike še potekata
Ob izbruhu škandala so prišle na dan tudi druge okoliščine. Tako še potekata preiskavi zaradi suma podkupovanja javnih uslužbencev, pri čemer so v sklopu t. i. operacije Elveden doslej aretirali 41 ljudi, medtem ko je bilo zaradi vdiranja v računalnike v sklopu t. i. operacije Tuleta aretiranih sedem ljudi.