Muslimani so se med ramazanom posvetili telesni in duhovni prenovi. Foto: EPA
Muslimani so se med ramazanom posvetili telesni in duhovni prenovi. Foto: EPA
Muslimani v Sloveniji: Končuje se ramazan
Poslanica ob koncu ramazana

"Ramazan nas je duhovno okrepil, skozi post smo v duši močneje in v telesu jasneje spoznali razliko med trenutnim užitkom in večno povzdignjenostjo," je v voščilu ob ramazanskem bajramu dejal Nevzet Porić, tajnik islamske skupnosti v Sloveniji. Voščilo si lahko ogledate na priloženi povezavi.

Kot je poudaril Porić, so se muslimani v preteklem mesecu postili od sončnega vzhoda do zahoda in tako skušali razumeti več kot milijardo ljudi na svetu, ki nimajo dovolj hrane za normalno življenje.

Med postom, ki se je letos začel 9. julija, so se muslimani od zore do sončnega zahoda odrekli hrani, pijači, kajenju, grdim besedam in grdim mislim. Postijo se zdravi polnoletni muslimani. Post je dokaz resničnega verovanja brez dvojne morale, njegov namen pa je spodbujanje razvoja vseh plemenitih človeških lastnosti.

Med postom, ki ima po mnenju islamske skupnosti močno socialnovzgojno sporočilo, mora vernik razmišljati o svoji veri v boga, sporočilih iz Korana, dobrodelnosti, spravljivosti in drugih plemenitih lastnostih. Med postom je posebej poudarjena dobrodelnost, obenem pa so muslimani prepričani, da je post pomemben tudi za zdravje, saj pomeni oddih za organizem.

Bajramske svečanosti v 18 mestih
Islamska skupnost v Republiki Sloveniji bo organizirala bajramske svečanosti v osemnajstih mestih v Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju, Izoli in Novi Gorici.

Osrednja bajramska svečanost bo v danes, 8. avgusta, v Ljubljani v športni dvorani Slovan na Kodeljevem z začetkom ob 5.15. Bajramsko molitev bo vodil mufti Nedžad Grabus, ki bo ob tej priložnosti nagovoril zbrane vernike.

Muslimani v Sloveniji: Končuje se ramazan
Poslanica ob koncu ramazana